Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvor ešerihije koli klice pasulja, do sada 22 žrtve

    Nemačke zdravstvene vlasti saopštile su da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli klice pasulja, koje gaji lokalno stanovništvo na severu Nemačke, dok se broj žrtava epidemije povećao na 22.

    Evropski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC) saopštio je da su od ešerihije koli umrle 22 osobe, prenela je agencija Frans pres.

    Portparol ministarstva poljoprivrede u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji Gert Hane izjavio je agenciji AP da će ta država upozoriti ljude da prestanu da jedu klice, koje se često koriste u mešanim salatama.

    Hane je rekao da zvanični rezultati testa još nisu definitivno pokazali da su klice iz Donje Saksonije izvor epidemije, ali da „sve indicije ukazuju na to da su one uzrok“.

    On je dodao da je svim restoranima u kojima su jele zaražene osobe nedavno isporučene klice pasulja, ali i da neće odmah biti povučeno upozorenje na konzumiranje paradajza, krastavaca i zelene salate.

    Centar ECDC, sa sedištem u Stokholmu, saopštio je da je zabeleženo 1.605 slučajeva infekcije ešerihijom koli i da još 658 osoba ima himolitički uremijski sindorm (HUS), koji je povezan sa tom bakterijom.

    Novi podaci pokazuju da ima 328 zaraženih i 107 sa simptomima HUS-a više nego prethodnog dana. Sve osim jedne žrtve su iz Nemačke, kao i većina zaraženih, kojih u toj zemlji ima 1.536, a 627 ima HUS.

    Četiri nova slučajeva zaraze zabeležena su u Velikoj Brtaniji i Danskoj, a jedan u Švedskoj, gde je do sada zaraženo 47 osoba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE