Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve veći broj žrtava duvana

    Duvan će ove godine usmrtiti gotovo šest miliona ljudi u svetu, uključujući i 600.000 nepušača, zbog toga što vlade zemalja sveta ne čine dovoljno da ubede ljude da ostave pušenje ili da zaštite druge od pasivnog pušenja, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
     
    Budući da obično postoji višegodišnji razmak između početka pušenja i trenutka kad ono ugrozi zdravlje, epidemija bolesti vezanih za duvan je tek počela, ističe SZO, a prenosi Rojters.

    Do 2030. godine bi broj smrtnih slučajeva čiji je uzrok pušenje mogao da se popne na osam miliona godišnje.

    SZO apeluje na vlade svetskih država da se pridruže njenom sporazumu o kontroli duvana i primene ga, upozoravajući da ukoliko se sadašnji trend nastavi u ovom veku bi moglo da se zabeleži do milijardu smrtnih slučajeva čiji je uzrok duvan, što je dramatičan rast u odnosu na 100 miliona u prošlom veku.

    Dosad su 172 zemlje i EU potpisali Okvirnu konvenciju o kontroli duvana (FCTC), koja je stupila na snagu 2005. Ova konvencija obavezuje zemlje potpisnice da preduzmu korake da se smanji procenat pušača, ograniči izloženost pasivnom pušenju i smanji reklamiranje i promocija duvanskih proizvoda.

    SZO ističe nekoliko ohrabrujućih skorašnjih poteza – Urugvaj je, na primer, uveo zdravstvena upozorenja na 80 odsto površine paklice cigareta, dok je Kina prošlog meseca uvela zabranu pušenja na javnim mestima, kao što su barovi i restorani.

    Duvan, inače, ubija do polovine onih koji ga konzumiraju i predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih pretnji s kojom se svet ikad suočio. Izaziva, često fatalan, rak pluća, i druge hronične respiratorne bolesti. Takođe je značajan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti, koje su najveći svetski ubica.

    Duvan jer jedan od faktora koji najviše doprinose svetskoj epidemiji nezaraznih bolesti, kao što su infarkt, šlog, rak i emfizem, koje u ukupnom broju smrtnih slučajeva u svetu imaju udeo od 63 odsto, od čega 80 odsto otpada na siromašnije zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE