Obavljanje kućnih poslova loše po zdravlje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Obavljanje kućnih poslova loše po zdravlje

   

   

  Nedavno istraživanje, čije rezultate prenosi časopis “Tajm”, pokazalo je da su muškarci u pravu kada kažu da je obavljanje kućnih poslova loše za zdravlje. Naime, naučnici su otkrili da je spremanje i čišćenje kuće veliki izvor stresa, a da je glavni krivac hormon po nazivu kortizol. Ovaj hormon utiče na stres, a obavljanje kućnih poslova pospešuje lučenje kortizola pa samim tim i dovodi do povećanja stresa. 

  Istraživanjem je obuhvaćeno 30 kalifornijskih bračnih parova sa najmanje jednim detetom starim između osam i deset godina. Naučnici su ustanovili da nivo kortizola kod žena opada ukoliko imaju pomoć supruga u obavljanju kućnih poslova. Kod muškaraca, pak, nivo kortizola opada jedino ukoliko ne učestvuju u čišćenju kuće. Žene zapravo smiruje činjenica da ne moraju same da obavljaju sav posao, dok muškarce smiruje to što ne moraju uopšte da pomažu. Istraživanje je, takođe, pokazalo da 30 odsto žena, kao i 20 odsto muškaraca, obavlja kućne poslove po povratku sa posla. Svega 11 odsto žena upražnjava neku aktivnost da bi se relaksiralo posle posla, dok to isto čini 19 osto muškaraca. 

  Istraživači predlažu da se kućni poslovi obavljaju isključivo vikendom kako bi se izbegao dodatni stres posle posla. Dakle, živimo zdravi u neredu!

   

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE