Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić obišao deponiju u Novom Sadu

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić pustili su u rad novu liniju za sekundarnu separaciju otpada na gradskoj deponiji.

    – Novi Sad je u oblasti reciklaže praktično već deo EU i primer je drugim našim gradovima za to da se reciklaža otpada isplati, jer će mesečno zarađivati 30 miliona dinara od prodaje sekundarnih sirovina, a za samo dva meseca isplatiti investiciju u novu halu i pogon za sekundarno odvajanje otpada – rekao je Dulić.

    Ministar je prethodno u Gradskoj kući prisustvovao potpisivanju ugovora prema kojem je iz republičkog Fonda za zaštitu sredine obezbeđena donacija od skoro 45 miliona dinara za prvu fazu sanacije novosadske deponije smeća, investicije vredne ukupno više od 460 miliona dinara.

    Deo tog obimnog posla je i linija za sekundarnu separaciju otpada sa rotacionim sitom, prva te vrste u Srbiji, kroz koju će prolaziti prikupljeni otpad sa čitave teritorije grada, a potom će odvojeni metal, staklo, pet ambalaža, papir i drugo biti prodavani kao sirovine, a samo mali deo biće odlagan na deponiju.

    To savremeno postrojenje proizvedeno u beogradskoj kompaniji „Tehniks beo“, investicija za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 55 miliona dinara, moći će da preradi 20 tona otpada na sat i zajedno sa starom linijom za odvajenje obezbediće da se u toku dana preradi sav otpad prikupljen na teritoriji grada.

    Za izgradnju i opremanje hale u reciklažnom dvorištu na gradskoj deponiji resorno ministarstvo je u okviru akcije „Očistimo Srbiju“ obezbedilo 30 miliona dinara, a toliko bi iz gradske kase trebalo da bude izdvojeno za finansiranje pripremnih radova.

    – Puštanjem u rad nove investicije na deponiji i završetkom planiranih radova Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će kompletan otpad biti selektovan i veći deo toga prodavan kao sekundarna sirovina – rekao je gradonačelnik Pavličić.

    On je napomenuo da je od prodaje plastične i druge ambalaže, odnosno pet sirovine, zarađivano pet miliona dinara mesečno, a od sada će, zahvaljujući novoj investiciji, taj iznos biti oko šest puta veći.

    – Bez pomoći resornog ministarstva mi ne bismo mogli ovaj i slične projekte da ostvarimo, jer grad sa sve manjim budžetom, a sve većim pritiskom na potrošnju budžetskih sredstava, nema snage za tako velike investicije – rekao je Pavličić.

    Ministar Dulić je naglasio da će država podržati sve dobre projekte u toj oblasti širom Srbije i najavio da će preko Fonda za zaštitu zivotne sredine biti izdvojeno 30 miliona dinara, kao deo investicije za ugradnju solarnih kolektora na Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu, popularnom „Spensu“. Troškovi za grejanje i hlađenje „Spensa“ iznose čak 170 miliona dinara godišnje, pa će se veliko ulaganje u taj projekat obnovljivog izvora energije isplatiti za samo nekoliko meseci.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE