Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trećina poslodavaca u svetu nije u mogućnosti da pronađe kvalifikovane radnike

    Kompanija  ManpowerGroup, lider u upravljanju inovativnim rešenjima iz oblasti ljudskih resursa, 19. maja 2011. predstavila je rezultate šestog po redu, godišnjeg Istraživanja o nedostatku kadrova, koji otkrivaju da svaki treći poslodavac u svetu ima poteškoća prilikom nalaženja odgovarajućih radnika za slobodne pozicije, zbog nedostatka dostupnih a kvalifikovanih kadrova, što je najveći procenat još od perioda pre svetske ekonomske krize u 2007. godini.
     
    Devedeset odsto poslodavaca navelo je specifične razloge zbog kojih imaju poteškoća da pronađu odgovarajuće osobe za ključne pozicije u firmi, među kojima su i nedostatak neophodnog iskustva i veština, nedovoljne kvalifikacije i obrazovanje kao i nedostatak odgovarajućih ličnih osobina i veština. Ovo zapravo ukazuje da je svet na rubu krize u oblasti zapošljavanja, krize koja podrazumeva preveliku ponudu radnika ali nedovoljnu ponudu potrebnih radnika, kvalifikovanih za otvorena radna mesta. Suočavajući se sa ovakvom situacijom, ManpowerGroup savetuje poslodavcima da razmotre postojeće modele poslovanja i odnose prema zaposlenima i porade na razvijanju snažne strategije kojom će „kreirati“ kadrove potrebne za sprovođenje dugoročnih poslovnih ciljeva.
     
    „S obzirom da su haos i složenost post-kriznog perioda definitivno promenili načine na koje svet fukcioniše, poslodavci više ne mogu očekivati da će im neophodni kadrovi biti uvek dostupni gde god i kad god to zatreba,“ izjavio je Džefri Ej. Džoers, predsednik i izvršni direktor kompanije ManpowerGroup. „Bilo bi nezamislivo za kompaniju da planira svoju razvojnu strategiju, a da prethodno ne odredi održiv izvor resursa i u skladu s tim, poslodavci moraju biti sigurni da imaju osigurane i neophodne kadrove, koji će moći da podrže njihove poslovne ciljeve. „Proizvodnja” kadrova ne može se postići u kratkom periodu, ali se može dugoročno razvijati i kompanije treba da, u skladu sa tim, kreiraju i svoje strategije“.
     
    Nova Publikacija kompanije Manpower s naslovom „Proizvodnja“ kadrova za „Doba čoveka“,  sadrži preporuke o tome kako poslodavci treba da se nose sa ovom zagonetkom o nedostatku kvalifikovanih, nasuprot izobilju dostupnih radnika, uključujući holastičku strategiju  zapošljavanja koja uzima u obzir spoljašnje faktore koji utiču na ponudu stručnjaka kao što su demografska kretanja, rast tržišta u razvoju i brz razvoj tehnologije kao i unutrašnje tražnje.
     
    Poslodavci bi takođe trebalo da ozbiljno prouče pozicije za koje imaju poteškoća da regrutuju stručnjake, kako bi bili sigurni da metode regrutovanja kao i jezik kojim se obraćaju kandidatima jesu u koraku sa veštinama koje su u razvoju a koje su potrebne za obavljanje ovih poslova, jer, iako je poslodavcima u potpunosti jasno koje veštine su im potrebne, opis poslova često ne reflektuje šta se u suštini traži od kandidata. Na ovo nam ukazuje činjenica da se ista zanimanja, kao na primer tehničar, predstavnik projdaje i strukovni radnici, redovno pojavljuju kao vodeća na  listi pozicija za koje je najteže naći kandidate, a koju objavljuje kompanija ManpowerGroup.
     
    Sa 28 posto poslodavaca iz čitavog sveta, koji navode da je nedostatak radnog iskustva glavni razlog zbog kojih im je teško da pronađu odgovarajuće kandidate za otvorena radna mesta, poslovne organizacije će morati da unesu promene u tradicionalni program treninga i usavršavanja, kao i da se fokusiraju na programe kojima se ne samo postižu željeni poslovni ciljevi već su i napravljeni tako da pomažu zaposlenima da dostignu svoj pun potencijal i pomognu im da razviju veštine koje su najpotrebnije u kompanijama u kojima su zaposleni.
     
    Sudeći po istraživanju koje je kompanija ManpowerGorup sprovela u 39 zemalja i u kojem je učestvovalo skoro 40,000 poslodavaca na globalnom nivou, pokazalo se da je najteže pronaći odgovarajuće kandidate za pozicije tehničara, predstavnika prodaje i strukovne radnike. Ovo su ista radna mesta za koja je poslodavcima u poslednje četiri godine najteže da pronađu odgovarajuće kandidate.
     

    Najtraženiji poslovi u 2011. godini

    Najtraženiji poslovi u 2010. godini

    tehničari

    radnici strukovnih zanimanja

    predstanici prodaje
    predstavnici prodaje

    strukovni kvalifikovani radnici
    tehničari

    inženjeri

    inženjeri

    fizički radnici
    zaposleni u finansijama i računovodstvu

    menadžeri/ izvršni radnici
    operateri u proizvodnji

    zaposleni u računovodstvu i finansijama
    administrativni/lični asistenti

    IT stručnjaci
    manadžeri/ izvršni radnici

    operateri u proizvodnji
    vozači

    sekretari

    fizički radnici

     
    Kompetne rezultate šestog godišnjeg istraživanja koje sprovodi ManpowerGroup o nedostatku odgovarajućih kadrova i  stručni izveštaj „Proizvodnja“ kadrova za „Doba čoveka“,  možete preuzeti putem linka www.manpowergroup.com/researchcenter

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE