Semenke koje štite od dijabetesa i srčanog udara
Semenke chia postale su novi hit među supernamirnicama. Zbog izuzetnog nutritivnog profila preporučuju se kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije.
Novi prehrambeni trend stiže iz Meksika – radi se o semenkama biljke Salvia hispanica, poznatije kao chia, koja potiče iz centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Kultivisali su je još drevni Asteci, a reč chia potiče iz starog indijanskog jezika i u izravnom prevodu znači uljnat. Još se uvek koristi u Meksiku i Gvatemali, a semenke se melju ili koriste cele za pripremu hranjivih napitaka i služe kao zanimljiva namirnica. Moderni američki prehrambeni i zdravstveni gurui predviđaju semenkama chia svetlu budućnost i široku primenu u raznim zdravim napicima i jelima te primjenu kao dodatak prehrani.
Riznica nutrijenata: Pod ne tako tvrdom i otpornom ljušturom ovalnih semenki prečnika 1 mm, prisutna je čitava lepeza nutrijenata i antioksidansa koji imaju povoljan uticaj na čoveka. Ne treba je samljeti da bi se oslobodili vredni sastojci, kao što je slučaj sa lanenim semenom.
Kao što joj i samo ime nagovešta, chia je bogat izvor masti, i to onih dobrih, nezasićenih. Sadrži omega-3 masne kiseline i osigurava 25-30% ulja koje se može ekstrahovati, uglavnom alfa-linolenske masne kiseline (ALA), koja je preteča dugolančanih višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina u telu. Takođe, dobar je izvor antioksidansa, prehrambenih vlakana i aminokiselina. Izvanredan profil antioksidansa čine fitokemikalije poput hlorogene kiseline, kafene kiseline te flavonoida miricetina, kvercetina i kampferola. U uljnoj fazi izvanredno je visok udeo omega-3 masnih kiselina – čak 64 %. Semenke chia se od ostalih srodnih namirnica razlikuju i po stabilnosti tih kiselina, one mogu kroz puno duže vremensko razdoblje stajati izložene svetlosti i višim temperaturama pre nego užegnu. Ne sadrže gluten i vrlo su siromašne natrijumom.
Želatin: Uz masne kiseline, obiluju i prehrambenim vlaknima (čak više od integralnih žitarica), odnosno polisaharidima. Većim delom to su ksiloza i arabinoza, vrlo viskozni polisaharidi koji imaju snažnu moć navlačenja vode, a to svojstvo omogućava semenkama snažno bubrenje u vodi. Na primer, stavite li kašiku semenki u čašu vode, nakon pola sata dočekaće vas sasvim drugačija konzistencija tečnosti – smesa se pretvara u gotovo čvrst želatin. Svojstvo formiranja gela pogodno je i za zdravlje jer se u probavnom sistemu tako usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle oscilacije šećera u krvi, što čini ove semenke posebno korisne za dijabetičare.
Vitaminska lepeza pokriva B-grupu vitamina (niacin, riboflavin i tiamin), a minerali koji su najzastupljeniji u toj jedinstvenoj semenci su kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, cink, mangan, bakar i gvožđe. S obzirom na količinu i bioiskoristivost, antioksidativni vitaminsko-mineralni sadržaj nadmašuje čak i onaj od borovnica i ostalog bobičastog supervoća, poznatog po snažnom antioksidativnom delovanju!
Dve kašike: Konzumacija svega dve kašike semenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa), 4 grama proteina, 205 miligrama kalcijuma te čak 5 grama omega-3 masnih kiselina, a pritom sadrži tek 140 kcal.
Zbog izuzetnog nutritivnog profila chia se preporučuje kao pomoć i prevencija kod vodećih bolesti današnjice – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, a može biti od koristi i sportistima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata što može doprineti izdržljivosti i sportskim vežbama. Takođe, korisna je pomoć osobama na redukcionim dijetama kao i svima koji žele na prirodan način obogatiti prehranu vrednim materijama iz hrane.