Novaka Đokovića ishrana čini nepobedivim

Britanski list „Independent“, napisao je da „se na terenu niko ne može meriti sa Đokovićem“. Posle pobede nad Marijem u polufinalu, nadvladao je i Nadala na Masters turniru u Rimu.

Za Đokovića, najuigranijeg igrača na svetu, poslednji meč rezultirao je 39. pobedom u nizu. Njegov uspeh nije samo rezultat njegove pokretljivosti, agresivnosti pred mrežom i jakog servisa, nego – i njegove ishrane, prenosi B92.

Naime, postoji velika verovatnoća da je teniski as intolerantan na gluten koji se nalazi u mnogim žitaricama.

Prošlog meseca Đoković je svoj uspeh pripisao nutricionisti Igoru Četojeviću koji mu je preporučio da se kloni pšenice, ječma i raži.

Obavio je odličan posao promenivši mi dijetu i ustanovili smo da sam alergičan na neke sastojke hrane, poput glutena. To znači da ne mogu jesti picu, pastu i hleb. Izgubio sam nekoliko kilograma, ali mi je to pomoglo jer sada imam mnogo oštrije pokrete i fizički se osećam odlično„, kaže Đoković.

Jedina pomoć za ovo stanje je promena navika u ishrani. Kada je javno govorio o intoleranciji na gluten, Đoković je postao najpoznatija osoba sa celijakijom u svetu i živi dokaz da osobe koje pate od tog poremećaja mogu da žive sasvim normalan, čak izuzetan život, navodi „Independent“.

Iako njihov imuni sistem reaguje na gluten, protein u mnogim žitaricama koji iritira tanko crevo, nekada uzrokuje simptome u celom telu.

Lista simptoma je prilično duga: glavobolje, afte, sindrom lenjih creva, rak debelog creva, gubitak ili porast težine, neplodnost, osteoporoza i nenormalan rast kod dece.

Mnogo ljudi pati od celijakije, a da to i ne znaju. Oni koji znaju, suočavaju se sa nedostatkom alternativa za snabdevanje organizma neophodnim nutritijentima.

Danas postoje posebne paste, hleb, žitarice, biskviti i mnoga druga hrana prilagođena ljudima koji pate od intolerancije na gluten.

Zabranjena hrana za osobe obolele od celijakije

– Pored očiglednih izvora glutena: paste, hlebova, pice, pita, žitarica za doručak i kolačića, razni oblici žitarica koriste se u smesama za paniranje ili obogaćivanje drugih proizvoda.

– Pšenica se može pronaći u kobasicama, na površini ribljih fileta, sosovima, pivu i još nekim vrstama alkohola.

– Za osobe sa celijakijom većina ovih proizvoda pravi se od krompirovog ili kukuruznog brašna.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE