Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravlje u zrnu kafe

    Kafa može učiniti mnogo više od toga da vas prosto drži budnim. Nova studija pokazuje da aktivnost antioksidanasa iz ovog napitka mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala.

    Istraživači tvrde da njihovi eksperimenti objašnjavaju hemiju kojom antioksidansi traže i uništavaju slobodne radikale za koje se smatra da su povezani sa raznim oblicima srčanih oboljenja i Alchajmerovom bolešću.

    Slobodni radikali su molekuli u telu koji napadaju zdrave ćelije i uzrokuju štetu koja može dovesti do bolesti.

    Nedavne studije su pokazale da je kafa jedan od najbogatijih izvora antioksidanasa u prosečnoj ishrani ljudi. Međutim, nije poznato kako deluje protiv slobodnih radikala.

    U istraživanju objavljenom u Žurnalu fizičke hemije, istraživač Horhe Rafael Leon Karmona sa Nezavisnog univerziteta Metropolitana Istapalapa u Meksiku ocenjivao je pet različitih teorijskih mehanizama hemijskih reakcija među antioksidansima u kofeinu i slobodnih radikala.

    Otkrio je da je jedan od njih glavni činilac antioksidansnog svojstva kofeina. Istraživači tvrde da su rezultati potvrđuju da je kofein glavni izvor antioksidanasa u kafi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE