Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas možda ipak neće poskupeti

    Vlada Srbije nije spremna u ovom trenutku da razmatra mogućnost poskupljenja gasa, pa bi cena gasa mogla bi da ostane nepromenjena do daljeg.
    Preduzeće Srbijagas još nije ni podnelo zahtev za novi obračun Agenciji za energetiku, na osnovu kojeg može da zatraži poskupljenje. Najveći domaći distributer smatra da zbog poskupljenja energenta u nabavci i 680 miliona evra koje potražuje od domaćinstava, privrede i toplana u Srbiji, cena gasa mora biti povećana za 20 odsto.
    Već mesecima unazad, Srbijagas najavljuje da će tražiti poskupljenje. Ali, kao i prethodnih nekoliko puta, Agenciji za energetiku predaće obračun troškova za novu cenu, tek kada od Vlade budu dobili „zeleno svetlo“ da će povećanje račun biti i – odobreno.
    „Zasad nema indicija da će poskupljenje gasa biti odobreno, pogotovo jer su kontrolisane cene, sa aprilskim poskupljenjem struje skoro dostigle predviđenih devet odsto“, kažu u Nemanjinoj 11.
    Stručnjaci, međutim, potvrđuju da je poskupljenje gasa opravdano, najviše zato što je ruski Gasprom za poslednjih godinu dana povećao nabavnu cenu za oko 50 odsto. A energent je u Srbiji poskupeo poslednji put 2008. godine za 60 odsto.
    Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prirodni gas bio prvi na listi uvoznih proizvoda u martu, za šta je plaćeno 108 miliona dolara.
    Srbija mora da uveze oko 90 odsto gasa za potrošnju, a sve isporuke plaćaju se redovno prema ugovoru sa ruskim Gaspromom. Zato Srbijagas mora da podiže kredite, jer račune od potrošača naplaćuje, u proseku, na 300. dan.
    BEZ POLITIKE
    Na cenu gasa od sledeće godine više ne bi trebalo da utiču političke odluke Vlade Srbije. Jer, nacrt novog Zakona o energetici predviđa da cenovnike od 2012. godine automatski obračunava Agencija za energetiku na osnovu stvarnih troškova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE