Autohtone sorte vina prednost Crne Gore
Eminentni stručnjaci iz oblasti vinogradarstva i vinarstva regije La Rioha u Španiji boravili su juče u poseti kompaniji „13. jul Plantaže“.
– Ova poseta je samo nastavak saradnje započete u oktobru prošle godine kada je naša kompanija boravila u stručnoj poseti oblasti La Riohe, kako bi se upoznali sa jednom od najrazvijenijih i najznačajnijih regija ovog tipa u svetu – kazala je izvršna direktorica kompanije „13. jul Plantaže“ Verica Maraš.
Prema njenim rečima, poseta je prilika za sagledavanje mogućnosti realizacije tving projekta – Jačanje kapaciteta za regulaciju vinskog sektora u Crnoj Gori, koji bi bio finansiran iz fondova EU, namenjenih pretpristupnoj podršci za jačanje institucionalnih kapaciteta. Projekat bi bio podržan od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva nauke, Biotehničkog instituta i univerziteta, kao i španskih stručnjaka iz ove oblasti.
– Radom na uspostavljanju komponenti kao što su: vinogradarsko- vinarski katastar, usaglašavanje zakonske regulative, inspekcija i kontrola i uvođenje mreže ovlašćenih laboratorija, po zahtevima EU bio bi uveden sistem analize proizvoda i sprečio promet proizvoda koji nisu u skladu sa standardima kvaliteta.
Uvođenje ovih komponenti doprinelo bi, kako je kazala Maraš, regulaciji vinskog sektora, a saradnja i razmena iskustava u temeljima razvoja ovog sektora je od velikog značaja za Crnu Goru – ocenila je ona.
– Potrebno je ojačati naše institucije, savetodavnu službu, laboratorije, institute i univerzitete, kako bi se zajednički usmerili ka promociji Crne Gore kao prepoznatljive vinske destinacije – kazala je Maraš.
– Ova poseta trebalo bi da obeleži početak međunarodne saradnje. Oduševljen sam idejom razvoja Crne Gore na osnovu njenih komparativnih prednosti, odnosno autohtonih loza – kazao je direktor Instituta za vinovu lozu i vino Martinez Zapater, jedan od najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti u svetu.
On je pojasnio da je mnogo atraktivniji i uspešniji pristup proizvodnje i prodaje vina u korišćenju autohtonih resursa, kao što su: vranac, krstač i druga, u odnosu na proizvodnju vina koja postoje i u drugim zemljama, tipa: caberne, sovinjon, šardone.
– Mesto Crne Gore u svetskoj proizvodnji vina je u autohtonoj proizvodnji koja ima odlične korene i potencijal koji treba razvijati – kazao je Zapater.
Prema njegovim riječima, španska kultura proizvodnje vina zasnovana je upravo na tim varijetetima, što donosi prednost u odnosu na Francusku zbog karakterističnog ukusa i arome.
– Vranac ima odličan potencijal i kao sveže vino i kao vino sa kojim se može eksperimentisati kada je u pitanju proces starenja, jer u specifičnosti leži njegova snaga i prednost – kazao je Zapater i naglasio da su to smernice kako treba razvijati širi koncept vinarstva i vinske kulture u Crnoj Gori.
Profesor molekularne biologije Miodrag Grbović ocenio je da je postojanje autohtonih sorti vinove loze rezultat bogatog biodiverziteta i varijacija vrsta kojima se stvara komparativna prednost za razvoj vinarstva i vinogradarstva. On je naglasio da proizvodnja vina nije samo stvaranje finalnog alkoholnog proizvoda, već multidisciplinarni pristup koji treba da postane osnov turističke ponude.
– Potrebno je razviti regionalnu poljoprivredu sa karakterističnim sortama koje treba valorizovati kroz lokalne proizvode – kazao je Grbović.