Manje stoke, a više mesa u 2010.
U Srbiji je prošle godine i pored manjeg broja stoke proizvedeno ukupno 472.000 tona mesa, što je za 3,3 odsto više nego 2009. godine, odnosno 6,3 odsto više nego što je bila prosečna proizvodnja od 2001. do 2009. godine, saopštila je Privredna komora Srbija.
„U Srbiji je 2010. godine bila manja proizvodnja govedjeg, junećeg i telećeg mesa za 4,4 odsto i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 7,1 odsto, dok se za 6,8 odsto više proizvodilo svinjsko, a za 5,5 procenata živinsko meso“, rekao je agenciji Beta saradnik Centra za naučno-istraživački rad PKS Vojislav Stanković.
Stanković je dodao da je prošle godine, u poredjenju sa prosečno ostvarenom proizvodnjom u periodu od 2001. do 2009. godine, proizvedeno više svih vrsta mesa: svinjskog mesa za 3,1 odsto, govedjeg i junećeg mesa za 7,5, živinskog mesa za 21,7 i ovčijeg i jagnjećeg mesa za 15 odsto.
On je podsetio da je broj grla stoke u Srbiji u poslednje dve decenije opadao po godišnjoj stopi od tri do četiri odsto, a proizvodnja mesa pala je sa 600.000 na oko 450.000 tona godišnje.
Potrošnja mesa u istom periodu je sa oko 65 kilograma godišnje po stanovniku pala na svega 34 kilograma.