12 lakih načina da se naspavate noću a koji "pale" svaki put

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  12 lakih načina da se naspavate noću a koji “pale” svaki put

  Ponekad, celog dana čeznete za krevetom i snom, ali kada dođe taj dugo očekivani trenutak, satima ležite otvorenih očiju. Stres svakodnevnog života uzrokuje ovaj problem, od koga pate ne hiljade, već milioni ljudi širom sveta.

  Ako ste i vi među njima, probajte neke od ideja koje predlaže sajt BrightSide. Dokazano je da ova pravila doprinose savršenom noćnom snu i posle koga ćete ustatiti odmorni i sveži.

  1. Jedite hranu bogatu magnezijumom. Istraživanja kažu da magnezijum igra ključnu ulogu u mirnom snu. Semenke bundeve, spanać, pa čak i suplemente dobro je pojesti odnosno popiti pola sata pre spavanja.

  2. Odremajte preko dana – Od 10 do 30 minuta tokom popodneva najbolji je način da se osigura dobar noćni san.

  3. Koristite spavaću sobu, odnosno krevet samo za odmor. Na taj način krevet ćete vezivati samo za spavanje i relaksaciju.

  4. Neka vam spavaća soba bude malo hladnija od ostalih prostorija. Recimo od 15 do 23 stepeni je idealno.

  5. Istuširajte se vrućom vodom pre spavanja. To može da pomogne da se um opusti.

  6. Trudite se da uvek ustajete u isto vreme. Kao što je dobro da uvek ležete u određeno vreme, tako je dobro da odredite isto vreme kada se budite – čak i vikendima.

  7. Nadoknadite izgubljeni san. Legli ste kasno proteklih nekoliko noći? Nadoknadite sa nekoliko sati svoj „dug“ prema snu i vratite se u kolosek.

  8. Ako ležite u krevetu i ne možete da zaspite više od 20 minuta, ustanite i probajte da radite nešto što će vas opustiti, na primer čitajte i slušajte neku ležernu muziku. Ako razmišljate o tome da ne možete da zaspite samo ćete biti još nervozniji.

  9. Najbolje je da sklonite sve uređaje koji su blizu vaše glave – mobilni telefon, budilnik, laptop… Svetlost novih tehnologija, tzv. “plava svetlost” loše utiče na san.

  10. Mirišite lavandu. Ovaj miris praktično je „protivotrov“ insomniji. Upalite sveću sa mirisom lavande ili otvorite esencijalno ulje.

  11. Probajte vežbu progresivnog opuštanja mišića. Počnite sa stopalima, zategnite mišiće, zadržite tako pet sekundi a zatim se opustite. Uradite ovu vežbu za svaku grupu mišića u telu, od stopala do glave. Noćna meditacija koja uključuje fokusiranje na disanje takođe može da pomogne u pripremi tela za spavanje.

  12. Popijte nešto toplo. Čaša toplog mleka sa medom neće vas istog trenutka uspavati, ali će vas opustiti i lakše ćete utonuti u san.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE