Izbor materijala u gradnji bitno utiče na HACCP sertifikat
Kompanija Trimo, koja ove godine slavi pedesetogodišnjicu, pripremila je izveštaje o ispitivanju od više akreditovanih domaćih laboratorija, kojima dokumentuje neškodljivost i pogodnost svojih proizvoda u objektima u koje se uvodi HACCP. Tim dokumentima domaći investitori, odnosno kompanije u prehrambrenoj industriji mogu da dokažu performanse ugranenih proizvoda državnim organima nadležnim za kontrolu.
Inače, rok za uvođenje HACCP sistema u proizvodno-prerađivačke i skladišne objekte u prehrambenoj industriji traje do 1. juna 2011.
Primena načela HACCP široko je rasprostranjena u svetu, dok je u EU i zakonski obavezujuća. Zakon o bezbednosti hrane, koji propisuje obavezno uvođenje HACCP za sve u poslovanju s hranom, stupio je na snagu 1. januara 2009, a primena njegovih odredbi postala je zakonska obaveza svih proizvođača hrane na teritoriji Republike Srbije.
Rok za osiguranje bezbednosti hrane u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti kritičnih kontrolnih tačaka Zakonom o bezbednosti hrane ističe 1. juna 2011. Uviđajući strateški značaj uvođenja tog sistema kvaliteta za ukupnu konkurentnost naše privrede, Vlada Srbije pruža podršku preduzećima koja žele da uvedu HACCP.
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije od 2006. godine pruža bespovratnu finansijsku pomoć
domaćim privrednim društvima za aktivnost uvonenja HACCP standarda.
Novi materijali i savremena gradnja omogućili su da se u minimalnom roku uspostave uslovi za gradnju objekata i prostorija za proizvodnju, preradu i skladištenje hrane, a njihove karakteristike strogo su regulisane pravilnikom koji definiše i karakteristike materijala od kojih se grade zidovi i tavanice objekata u koje se uvodi HACCP sistem.
Kompanija Trimo inženjering, koja je svoje poslovanje uskladila sa standardima EU, otišla je korak dalje u odnosu na postojeće zahteve za građevinske materijale i izvršila čitavu seriju ispitivanja u pogledu primenjivosti i bezbednosti panela sa ispunom od kamene vune i poliuretana.
„Zaključak svih tih ispitivanja je da obe vrste ispune u sistemima koje isporučuje Trimo inženjering predstavljaju odlično rešenje po bezbednost hrane, kao i da pogoduju implementaciji HACCP sistema“, izjavila je Bojana dornević, direktorka Trimo inženjeringa.
Prema njenim rečma, time je investitorima olakšan izbor materijala za gradnju objekata. Pored zadovoljenja HACCP sistema, investitori istovremeno imaju i dodatnu pogodnost, visok stepen otpornosti na požar.
I na tom polju, Trimo inženjering uložio je maksimalan napor da se već postojećim i potencijalnim investitorima pribavi sva tražena dokumentacija za proizvode, što će dodatno da im uštedi vreme i novac. Time je Trimo inženjering jedinstvena kompanija na srpskom tržištu i strateški partner kompanijama koje žele da nastave poslovanje bez zastoja i posle juna.
Petar Kovačević, diplomirani inženjer poljoprivrede i učesnik projektovanja i izgradnje većeg broja prehrambeno-industrijskih objekata kod nas, izjavio je tm povodom da Trimo paneli, pre svega, obezbeđuju bezbedan ambijent i uslove za proizvodnju hrane u skladu sa HACCP sistemom – jer se u konačnom izvođenju objekata ne formiraju nikakve kritične tačke, što omogućava primenu svih sanitarnih mera.
Tu su i atesti koji se odnose na hemijsku otpornost, nepodržavanje mogućnosti razvoja mikroorganizama, neemitovanje bilo kakvih „drugih“ čestica, otpornost na korišćenje sanitarnih sredstava, upotrebu vrele vode itd, istakao je Kovačević i dodao da u odnosu na stare materijale, Trimo paneli imaju mnogostruke prednosti u konačnim efektima
gradnje i korišćenja izgranenih objekata: validne ateste, brzinu izgradnje, korišćenje svih nosećih
konstrukcija sa kojima se lako i bezbedno spajaju…
Sami objekti imaju visoki stepen adaptibilnosti, što je vrlo važno za vek trajanja objekta i eventualnu smenu generacija opreme ili čak i vrsta opreme, zaključio je Kovačević.