Uzgoj svežeg povrća na krovovima stambenih zgrada

U montrealskoj firmi „Lufa farms“ s nestrpljenjem očekuju prvi rod paradajza, krastavca i začinskih trava iz staklenika podignutog na krovu jedne poslovne zgrade u drugom po veličini gradu u Kanadi.

Uz rast stanonika u svetu koji prati smanjivanje obradivog zemljišta, bašte na krovovima gradskih zgrada se čine kao dobar način da bude obezbeđena sveža i zdrava hrana za urbano stanovništvo, ističu Mohamed Hage i Kurt Lin, koji stoje iza ove ideje, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Prvi montrealski i svetski povrtnjak na krovu se prostire na 3.000 kvadratnih metara, a zelene salate, paprika, tikvica, celera, ruzmarina, bosiljka, peršuna i drugih plodova će biti dovoljno da se svake nedelje napuni 2.000 kolica iz supermarketa.

Prvi rod je već gotovo potpuno rasprodat preko Interneta, a isporuke će početi do kraja aprila.

Proizvodi iz ove bašte neće biti ništa skuplji od onih iz samoposluga, ali će biti svežiji jer se konzumiraju tamo gde su uzgajani.

U krovnoj staklenoj bašti je sve automatizovano – temperatura, osvetljenje i vlažnost se kompjuterski prilagođavaju potrebama svake kulture.

Kišnica se prikuplja za zalivanje useva, „zeleniš“ oprašuju pčele, dok se za borbu protiv nametnika ne koriste hemijski pesticidi nego bubamare.

U gradnju i opremanje ove staklene bašte uložena su gotovo dva miliona dolara, ali u odnosu na klasične farme, ovde će se beležiti uštede na pakovanju, transportu i rashlađivanju.

Ipak, firma „Lufa farms“ je još daleko od povratka investicija i za to je potrebno da se broj krovnih staklenih bašta umnoži.

U pomenutoj firmi procenjuju da na oko 10 odsto krovova komercijanih zgrada u Kanadi ima uslova za podizanje staklenika.

Zasad je izvesno da će „Lufa farms“ podići još jedan staklenik na montrealskim krovovima, pet puta veći od sadašnjeg.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE