Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nam tačno govori rok trajanja?

    Deklaracije na proizvodima poput: upotrebljivo do, isteko rok trajanja, rok trajanja i sl, imaju veze sa svežinom hrane, ali kada treba definisati šta stvarno to znači, postaje komplikovano.

    Najbolje se u početku osloniti na svoja čula poput vida i njuha. Tako ćete odmah shvatiti je li nešto za bacanje. Za većinu namirnica, rok trajanja nije u potpunosti tačan već proizvoljan u okviru nekog roka. Osim kašica za bebe i uopšte dečje hrane, većina proizvođača rok trajanja navode prema vlastitom nahođenju. Radi se zapravo o preporučenim rokovima do koje je hrana garantovano sveža.

    Kada vidite na proizvodu natpis „sell by date“, to znači da je do tog datuma dozvoljena prodaja, odnosno, izloženost namirnice u radnji. Najčešće se koriste za lako kvarljivu hranu kao što je riba, mlečni proizvodi, meso itd.

    Natpis „use by“ se koristi za hranu koja stoji na policama, tj. na hranu kojoj nije potrebno hlađenje kako bi se održala svežina. Ovi proizvodi mogu stajati duži vremenski period sve dok ih  ne otvorite. To su flaširane, konzervirane i namirnice u teglama.

    Peciva i pekarski proizvodi uglavnom nose natpise sa naznakom do kada su sveži, što nije u odnosu na sigurnost konzumacije nego na kvalitet – pre nego što hrana postane suva i tvrda. Možete pogledati i datum pakovanje, odnosno, proizvodnje namirnice. Pivo i hrana iz konzerve (namirnice koje najduže mogu stajati) spadaju u ovu kategoriju i podatak na pakovanju vam govori koliko je proizvod stajao na polici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE