Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 UBITAČNIH modnih trendova

  Istorija je puna potpuno besmislenih modnih trendova, a neki od njih su bili veoma, veoma opasni. Od radioaktivne kose do uklanjanja rebara, predstavljamo vam deset najopasnijih modnih trendova u istoriji.

  Na početku dvadesetog veka je bilo popularno za žene da imaju sjajnu tamnu kosu. Ovaj izgled su postizale vrlo lako: hemijski element radijum bi utrljavale u kosu, a nakon višegodišnjeg primenjivanja ovog metoda kosa bi im sijala. Žene su to isto radile i svojim noktima i postizale slične rezultate. Ono što nisu znale tada je da je radijum veoma radioaktivan.

  kosa, printscreenKineska tradicija povezivanja stopala je uznemirujuća i bizarna.  Još od ranog doba devojčicama su stopala uvezivana u zavoje što je dovodilo do savijanja stopala i njihovog rasta unazad. Luk stopala bi bio polomljen i savijen unazad. Ovo se radilo kako bi se veličina stopala smanjila što je više moguće. Cilj je bio da se dužina stopala smanji na samo osam centimetara. Takvo stopalo je smatrano savršenim, ali je savršenstvo uzimalo i danak – žena bi, do kraja svog bolnog života, živela sa deformitetima. Praksa povezivanja stopala je započeta u desetom veku i nije se menjala sve do prvih godina dvadesetog. Kineski vladar iz sedamnaestog veka je pokušao da ukine praksu povezivanja stopala, ali mu to nije pošlo za rukom. Zaista je bilo toliko popularno.

  uvezana stopala, printscreenOvakvu listu ne možete da napravite, a da u nju ne uključite vratne obruče koje koriste ljudi sa Kajenskih ostrva na Burmi. Kako bi izdužile vrat, devojčicama su stavljani vratni prsteni od treće godine. Kako rastu, tako su se prvobitni prstenovi zamenjivali većim. Kada dostignu zrelo doba, deformacija njihovog vrata je trajna. Iako se čini da je tako, vratni prstenovi ne produžavaju vrat nego snižavaju ramena, što daje izgled dužeg vrata. Nakon što su prstenovi izazvali deformaciju, oni se ne mogu ukloniti.

  kroj, printscreenTokom viktorijanske ere zelena boja je bila veoma popularna. Godinama je najbolji poklon koji je mogao da da čovek iz više klase svojoj ženi bila svetlozelena haljina. Jedini problem je bio taj što je arsenik bio glavni sastojak za dobijanje zelene boje. A trovanje arsenikom ne pretstavlja najlakši način za umiranje.

  Pokazano je da preko sedamdeset odsto nigerijskih žena izbeljuje svoju kožu, ali izbeljivanje kože nije nova pojava. U šesnaestovekovnoj evropi žene bi dale sve da postignu bledu kožu. Najčešći metod izbeljivanja kože je upotreba šminke koja je sadržavala olovo. Drugi simptomi (izuzev smrti)  koje je olovo izazivalo organizmu je paraliza, nesanica i povrede nervnog sistema.

  elizabeta I, printscreenKrinolina je bila naprava od metala koja je bila dizajnirana da drži žensku suknju. U devetnaestom veku od plemkinja se očekivalo da je nose. Ali, koliko god da je glupo izgledala toliko je i bila ubitačna. Širina suknje pod krinolinom je često izazivala obaranje postolja sa svećom i paljenja odeće.

  krinolina, printscreenFontanž je bio sumanuti način da se stilizuje kosa, a praktikovale su ga sedamnaestovekovne francuskinje. Fontanž je izašao iz mode iz dobrog razloga. Zamislite samo ovo: žena stiže na večeru sa prijateljima, nosi veliki i zapaljivi modni dodatak na kosi, a sve se to dešava kada se domovi osvetljavaju svećama. Šta mislite, šta se dešava?

  kroj, printscreenU devetnaestom veku je bilo uobičajeno za muškarca da nosi veoma krut okovratnik. On je bio toliko krut da je sprečavao dotok krvi u mozak, a rezultat nošenja ovakvog okovratnika često je bilo gušenje. Ali, postojali su i gori primeri: u sedamnaestom veku jedan čovek se sapleo na ulici. Okovratnik koji je nosio je bio toliko krut da ga je gotovo obezglavio.

  okovratnik, printscreenProblem sa korsetima je često bio taj što su veoma jako stezani da su izazivali veliku štetu onome ko ga nosi. Ali postoje i gore metode za smanjivanje struka kao što je to uklanjanje rebara. Stotinama godina žene su se podvrgavale veoma opasnim zahvatima kako bi uklonile rebro ili dva. Postoji na desetine primera viktorijanskih žena koje su se prijavljivale za operaciju kao zamorčići. Neke operacije su bile uspešne, dok su mnoge imale fatalan ishod.rebra, printscreen

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE