Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 KORAKA: Učinite da vaš život bude organizovan

  Život u haosu i neorganizaciji vam dosta otežava svakodnevicu. Fizički haos oko vas se prenosi na vašu psihu i blokira vašu energiju i motivaciju. Sredite svoj prostor i život kako biste sredili svoje misli i fikusirali se na postizanje željenih ciljeva.

  Let’s reach success savetuje kako da to uradimo:

  1. Koristite liste

  Konačno napravite tu listu obaveza odnosno to-do listu. Pored toga, najefektnija stvar koju možete da uradite olovkom i papirom jeste da zapisujete svoje ideje. Značaj ovoga varira od toga čime se bavite u životu ali uvek zapišite stvari koje vam padnu na pamet iznenada, a koje smatrate da su izvanredne jer ćete ih u suprotnom zaboraviti. Takođe, zapisujte svoje obaveze kako biste bili organizovani i stizali sve na vreme da uradite.

  1. ’3 NBS’ pravilo

  Kada jednom napravite listu obaveza vreme je da napravite i svoje prioritete. Stavite tri najbitnije stvari na sam vrh liste. Zatim se odmah dajte u rešavanje istih, kako biste posle prešli na manje bitne. Na ovaj način ne da ćete biti veoma organizovani već ćete biti sigurni da se krećete u pravom smeru, sve bliže svom cilju.

  1. Neka vaš dom bude čist

  Čist dom vodi ka čistom umu. Kreativniji ste, pozitivniji i produktivniji u uređenom prostoru. Usisavajte, ne ostavljajte prljave sudove pre izlaska iz kuće i što češće brišite radnu površinu, najbolje svakoga dana.

  1. Stavite sve na svoje mesto

  Kada god nešto iskoristite vratite ga na svoje mesto. Ovime pojednostavljujete svoj život i ne dolazite u neprilike sa gubljenjem ključeva, novčanika, punjača i tako dalje.

  1. Praznite svoj inboks dva puta na dan

  Uredite svoj život preuzimanjem kontrole nad svojim mejlovima i porukama koje vas mogu preplaviti u jednom trenutku. Najbolje je da ovo uradite ujutru i kasno popodne. Na hitne mejlove i važne teme odmah kratko odgovorite, a druge podesite za kasnije. Napravite raspored ali nemojte ništa da zapostavite.

  living-room

  1. Sredite plakar

  Većina ljudi ne nosi bar trećinu odeće koju poseduje. Razmislite o tome da ovaj vikend posvetite spremanju svojih stvari. Jednostavno, uzmite sve stvari koje niste nosili proteklih šest meseci i dajte ih prijateljima, rođacima, beskućnicima… Iznenadićete se kakvo ćete olakšanje osetiti. Vaše jutarnje oblačenje će postati brže i jednostavnije kada dođe red na odabir odeće.

  1. Napravite pregled prethodnih dana i nedelja

  Kako biste imali uvid u svoj život i shvatili gde ponekad grešite traba da napravite retrospektivu svojih dana kako biste znali kada je vreme za promenu. Stavite na papir svoje finansije, obaveze, potrošeno vreme, količinu kalorija koje ste uneli, koliko ste spavali… Proverite da li je sve u redu.

  1. Automatizujte

  Pronađite prave alate kojima ćete smanjiti svoje brige i utrošeno vreme. Automatizujte plaćanje računa, podesite podsetnik na uređajima, nabavite aplikacije za društvene mreže, automatske odgovore i tako dalje. Neka tehnika radi za vas.

  1. Delegirajte

  Napravite sebi više slobodnog vremena time što ćete pustiti druge da završe posao za koji vi ne morate da budete prisutni. Raspodelite obaveze kod kuće na sve članove. Ne odgovarajte sa ’da’ na svaki zahtev na poslu i ne uzimajte sami poslove koje niko neće. Preuzimajte na sebe samo onoliko koliko možete da završite bez stresa.

  1. Sredite svoj sto

  Bilo da je reč o radnom stolu na poslu ili kod kuće, ne dozvolite da vas obeshrabri hrpa stvari koju ćete ugledati od ranog jutra. Nađite svakoj stvari mesto, bacite stare papire, nabavite biljku i ostale nepotrebne stvari. Kada je sve čisto i energija obnovljena pustite vaš um da bude produktivan i svež za nove radne zadatke.

  [preporucene_vesti ids=“233226, 79804″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE