Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10. jubilej prestižnih stipendija za najbolje mlade naučnice

  Tri talentovane naučnice iz Srbije nagrađene u sklopu čuvenog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

  Jelena Vladić, Danica Pavlović i Ana Tomas Petrović proglašene su za dobitnice desetih, jubilarnih, nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“. Ove tri mlade naučnice nagrađene su za izuzetan naučno-istraživački rad u oblastima farmaceutskog inžinjerstva, biofizike i medicine. Dobitnicama će biti isplaćene stipendije u vrednosti od po 5 hiljada evra koje su namenjene daljoj realizaciji njihovih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

  Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već deset godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L’Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice. Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

  Upoznajte ovogodišnje jubilarne dobitnice stipendija

  Jelena Vladić je doktor tehnološkog inženjerstva i naučni saradnik na Katedri za Biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo, Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Završila je Medicinski fakultet, Univerziteta u Novom Sadu gde je i doktorirala. Oblast njenog naučnog istraživanja je farmaceutsko inženjerstvo. U fokusu Jeleninog istraživanja su zelene inovativne tehnologije eksploatacije i sušenja kao postupci za dobijanje konačnih farmaceutskih proizvoda, te karakterizacije generacija proizvoda sa zdravstvenim benefitom. Osim toga, bavi se valorizacijom poljoprivrednih, prehrambenih, morskih i komunalnih otpada. Trenutno aktivno učestvuje u realizaciji 8 međunarodnih i domaćih projekata, a na dva projekta je i rukovodilac. Dobitnica je nekoliko priznanja, među kojima se posebno izdvajaja nagrada za najboljeg mladog naučnika Srbije – Danubius Young Scientist Award 2018. Do sada, Jelenin naučni doprinos se sastoji od 1 knjige, 7 poglavlja sa preko 180 publikacija, 54 naučne regulative, više od 120 saopštenja sa naučnih konferencija i 730 citata.

  Danica Pavlović je doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku, Univerziteta u Beogradu. Zaposlena je u Laboratoriji za biofotoniku, Centar za fotoniku, Instituta za fiziku u Beogradu. Njena naučno – istraživačka oblast je biofizika sa podoblastima biofotonika, biomedicina, biomaterijali i biomedikamenti sa fokusom na biofotoniku. Njena istraživanja doprinela su kako na polju biofotonike, gde su otkrivene nove optičke strukture, mehanizmi proizvodnje strukturnih osobenosti i potencijalni načini manipulacije svetlošću, tako i na polju entemologije i ekologije insekata. Osim naučnog značaja, Daničina istraživanja imaju visoku primenjljivost u oblastima biomimetike i biomaterijala. U toku svoje naučne karijere višestruko je nagrađivana i stipendirana zbog izuzetnih rezultata i posvećenosti naučnom radu. Bibliografiju dr Danice Pavlović čini 25 publikacija u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima radova međunarodnih i domaćih konferencija.

  Ana Tomas Petrović je doktor medicine i asistent na Katedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Završila je Medicinski fakultet u Novom Sadu 2013. godine. Iste godine je upisala doktorske studije i ubrzo dobila nagradu za najboljeg studenta doktorskih studija na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu. Anin naučni fokus je usmeren na istraživanja iz oblasti racionalne upotrebe lekova, pre svega antibiotika, sa aspekta propisivača, ostalih populacija i metoda optimizacije doziranja ovih grupa lekova sa ciljem maksimizacije terapijskog efekta uzimanja lekova uz smanjenje mogućnosti nastanka rezistencije. Kontinuirano se usavršava kako u zemlji tako i u inostranstvu i intenzivno radi i na razvoju interesovanja za nauku kod studenata. Autor je i koautor 20 radova u časopisima na SCI listi, 5 radova u časopisima drugih kategorija, jednog poglavlja u tematskom zborniku, a svoja istraživanja je predstavila na više od 10 međunarodnih konferencija.

  Završetkom desetog jubilarnog ciklusa programa, ujedno je otvoren i novi konkurs za prijavu za Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2021. godinu.  Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od 5 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Detaljne informacije o programu i proceduri konkurisanja za stipendije možete pronaći OVDE.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE