
RECEPT NEDELJE: Ovaj obrok je deo svakog ručka u Turskoj
Katja Jakovljeva je holistički nutricionista i autor bloga o zdravoj ishrani. Dugo godina je vegetarijanac i izučava različite načine zdrave ishrane i njen uticaj na naš život. Putem svog bloga Katja deli sa čitaocima znanja, veštine i recepte koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje.
Vegetarijanska i veganska ishrana, uz racionalan izbor namirnica obezbeđuje sve potrebe našeg organizma i pruža neograničene mogućnosti za kreativnost u pripremi ukusnih jela.
Turska čorba od sočiva
Čorba od sočiva (mercemek çorbası) u Turskoj je neizostavan deo skoro svakog ručka. Brzo se sprema, odlično vas zasiti, zdrava je i jako ukusna. Glavni sastojci ove čorbe su crveno sočivo i biber, najčešće isto crveni. Po želji se dodaju: paradajz sos, crni luk, šargarepa, beli luk, sušena nana i pavlaka na kraju.
Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Po sadržaju gvožđa sočivo je lider među ostalim mahunarkama i žitaricama. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuva mnogo brže od ostalih mahunarki i ne treba da se potapa pre kuvanja.
Sastojci:
• 300 g crvenog šočiva
• 1 glavica crnog luka
• 1 srednja šargarepa
• nerafinisano ulje
• so
• biber (crveni, crni ili šareni)
• ½ limuna
• sušena nana
Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode (ili čorbe od povrća) i staviti da se kuva. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati 200 ml vode i kuvati još oko 10 minuta.
Dok se sočivo kuva, sitno iseckajte srednju glavicu luka i narendajte šargarepu.
Zagrejte na velikom tiganju ulje. Prvo dinstajte luk nekoliko minuta, a zatim dodajte šargarepu i malo vode. Stalno mešajte i dinstajte sve zajedno još oko pet minuta.
Prespite povrće u šerpu sa pasuljem i promešajte. Dodajte so i biber. Pospite mlevenom nanom.
Sklonite sa ringle i izmešajte čorbu štapnim mikserom ili blenderom. Ako jedete mlečne proizvode, možete dodati malo slatke pavlake. Kada služite čorbu, iscedite u tanjire malo limunovog soka.
Izvor: BIZLife/Vita.rs
Foto: Pixabay