U ovoj branši smo lideri u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U ovoj branši smo lideri u regionu

  Srbija je lider regionu u jednoj posebnoj branši, a to je izrada diplomskih i master radova, tvrdi akademik Dušan Teodorović.

  Teodorović je na okruglom stolu Srpske akademije nauka i umetnosti, ukazao da su plagijati diplomskih i master radova masovna pojava i predstavio problem plaćanja za izradu radova, za šta postoje agencije koje se time bave.

  Na internetu postoje reklame “bubica – idealna za polaganje ispita, pismenih zadataka i prijemnih”, uz opremu, a reklamira se i “sat za prepisivanje” koji se takođe masovno koristi, a to radi jedna od mnogih agencija, naveo je Teodorović i dodao da se to regularno prodaje u Srbiji.

  Sajt koji oglašava tu “opremu” jedan je od više od 30 u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini. “Lideri smo u regionu ovoj branši – izradi diplomskih i master radova”, rekao je Teodorović.

  On je, kako je rekao, pod profesionalnom odgovornošću, pokrepljeno dokumentima, pokazao “mali uzorak” plagiranih disertacija po principu “kopi – pejst”, među kojima su i radovi Siniše Malog, gradonačelnika Beograda i Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd.

  Teodorović je podsetio na aferu “Index” na Univerzitetu u Kragujevcu 2007. u kojoj je uhapšen veliki broj univerzitetskih profesora, a koja do danas nije dobila sudski epilog.

  Šilja pronalazač

  Prema njegovim rečima, masovno je izmišljanje – takozvani “fantomski naučni radovi”, lažiranje lista autora, plaćanje za objavu rada u naučnom časopisu, kao i to da se poništavanje rada prećuti i to ne bude smetnja za unapređenje profesora.

  Teodorović je ilustrovao primerom da je u jednom međunarodnom časopisu, gde je objavljivao čitav niz srpskih autora, za 300 evra objavljen rad, grupe autora, među kojima je – Šilja pronalazač.

  On je predočio da evropski univerziteti poništavaju plagirane radove ministrima, poslanicima i drugim zvaničnicima i oko toga ne prave političko pitanje.

  Okruglom stolu na temu “Kodeks profesionalne etike na univerzitetima Srbije: kakav je i da li ga poštujemo?”, prisustvovali su univerzitetski profesori, dekani, rektori, prorektori i članovi SANU.

  Izvor: BIZLife, Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE