Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privlači te… ŠTA?

  Svako ko je nekada imao nalog na Tinderu ili Ok kjupidu (OKCupid) je verovatno upoznat sa mnoštvom onlajn dejting klišea –  muškarci koji se fotografišu sa nadrogiranim tigrovima ili velikim zmijama, žene i muškarci koji traže „nekoga za zabavu“, a svi su toliko sportski natrojeni da se pitate zašto onda, pobogu, ima toliko gojaznih ljudi.

  Skoro se pojavio još jedan trend koji preti da se pretvori u kliše – „sapioseksualnost“. Sapioseksualnost nije „prava reč“ u tom smislu da još nije formalno prepoznata od strane uglednih rečnika. Urban dikšioneri (Urban Dictionary) uprkos činjenici da  definiše skoro svaku drugu reč sa nekim prljavim seksualnim komentarom, definiše sapioseksualca kao „onog koji nalazi inteligenciju seksualno privlačnom osobinom“, a sapioseksulanost kao „privlačnost ili seksualnu uzbuđenost izazvanu inteligencijom i njenom primenom“.

  Ok kjupid je nedavno uvrstio nekoliko novih opcija za korisnike kako bi se identifikovali kao: bespolni, androgini, dženderfluidi,  rodno nekonformisti i trans, što su sve validne opcije koje ljudima pomažu da se identifikuju. Ali prema članku na sajtu npr.com sapioseksualac je jedan od najpopularnijih novouvedenih identifikacija, što ukazuje da će ova zamenica ući u mejnstrim onlajn dejtinga.

  tinder, printscreenAli, postoji nekoliko stvari koje su, u najmanju ruku, nelogične ako pogledamo samu definiciju reči „sapioseksualnost“.

  Prvo, ko ne traži pametnog partnera? Sigurno postoji nekoliko ljudi koji više vole lepe ljude koji nemaju mnogo toga da kažu ali većina neće reći: „Čoveče, želim da pronađem glupaču sa kojom ću provesti ostatak života.“

  I onda, ideja da je fizička privlačnost prema drugom biću kod sapioseksualca zasnovana isključivo na umnoj sposobnosti druge osobe. Naravno, pozitivne osobine drugog ljudskog bića mogu povećati vašu privlačnost,  ali ako sapioseksualnost podrazumeva to da fizička privlačnost nije bitna sve dok zajedno sa partnerom možete da pređete čitavog Džojsovog „Uliksa“… e, to je teško poverovati.

  U članku jedne sapioseksualke za Psychology Today se objašnjava da za predigru sapioseksualac  koristi filozofske, političke ili psihološke diskusije, zato što ih to pali.

  Ideja sapioseksualnosti ukazuje na to da  fizički izgled i „hemija“ ne važe, da je inteligencija ta koja je najvažnija kada je reč o seksualnoj privlačnosti. A u to je teško poverovati.

  I, na kraju, šta znači „inteligencija“ uopšte? Postoji milion različitih načina da budete pametni. Da li govorimo o IQ-u? Ili o sjajnom razumevanju pročitanog? Mehaničkim ili tehnološkim talentima?

   

  Izvor: BIZLife, shortlist.com

  Foto: Printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE