Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povoljni krediti preko Fonda za razvoj – niže kamate i duži rokovi otplate

  Fond za razvoj je ove godine pripremio sedam kreditnih linija, od kojih su tri krediti sa grantovima, a ukupan iznos bespovratnih sredstava koja će biti dodeljena iznosi oko osam milijardi dinara. Ono što karakteriše sve kreditne linije Fonda u ovoj godini su niske kamatne stope i duži rokovi otplate.

  Ove godine Fond za razvoj je za dodelu bespovratnih sredstava izdvojio 7,25 milijardi dinara a Ministarstvo privrede 750 miliona dinara, rekla je direktorka Fonda za razvoj Sladjana Backović.

  Početnici u biznisu mogu da konkurišu za startap kreditne linije, a javni poziv je objavljen 20. aprila, istakla je Backović i naglasila da su u ovoj, godini preduzetništva, kreditni uslovi najpovoljniji do sada.

  Minimalan iznos strartap kredita je 400.000 dinara i za preduzetnike i  za pravna lica, a maksimalna tri miliona dinara za preduzetnike i šest miliona dinara za pravna lica.

  Odnos bespovratnih  i kreditnih sredstava je 30 prema 70, što znači da u najmenjem iznosu od 400.000 dinara, deo beposvratnih sredstava iznosi 120.000 dinara a kredit je 280.000 dinara, istakla je ona.

  U najvećem iznosu od šest miliona dinara, 1,8 miliona dinara su bespovratna sredstva, što nije mala suma za početni biznis, a ostatak su kreditna sredstva, rekla je Backović.

  Startap krediti se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, kamatnom stopom koja se kreće od 1,5 do tri odsto maksimalno na godišnjem niovu i nema drugih troškova.

  Prema njenim rečima, u zavisnosti od visine kredita neophodne su i različite vrste obezbedjenja, a upravo vrsta obezbedjenja odredjuje i visinu kamatne stope.

  Staartap krediti mogu se koristiti za rekonstrukciju i adaptaciju radno – proizvodnih i poslovnih prostora, za kupovinu nove i plovne opreme ne starije od pet godina, istakla je Backović i dodala da se ne može kreditirati trgovina,promet nafte i naftnih derivata, ugostiteljstvo, primarna poljoprivredna proizvodnja.

  Akcenat se stavlja na proizvodnju i na poketanje proizvodnje, navela je ona i ukazala da za kredit sa grantovima mogu aplicirati preduzetnici i pravna lica koja su registrovana u godini koja prethodi godini kada podnose zahtev za kredit, što znači da ukoliko su registrovana 2015. godine zahtev mogu podneti u ovoj godini.

  Backovicć je ukazala, da Fond za razvoj daje i tzv. „drugu šansu“ a to znači da ukoliko je neko imao biznis u prethodnom periodu, pa iz nekih razloga nije uspeo, može otvoriti novo preduzeće i aplicirati za ovu vrstu kredita ukoliko je izmirio obaveze prema državi.

  Privrednici mogu računati i na druge vrste kredita preko Fonda za razvoj, istakla je Backović i ukazala da je trenutno u izradi set dokumentacije za kredite za razvojne projekte i uskoro će početi dodela ove vrste kredita sa grantovima.

  Krediti za otvorene projekte će se raditi u interakciji sa privredom, a to znači da će se kreditna linija kreirati u zavinosti od toga šta treba privrednicima.

  Investicioni krediti se u Fondu za razvoj odobravaju na period do 10 godina uz grejs period od godinu dana, krediti za stalna obrtna sredstva se daju na rok do pet godina, krediti za tekuću likvidnost do 18 meseci a kratkoročni krediti na 12 meseci, istakla je ona.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE