
Pica Margarita, Cezar salata, Kung Pao piletina: 15 jela koja nose imena slavnih
Kada je hrana u pitanju, mnogi omiljeni specijaliteti nose imena poznatih ličnosti. Evo po kome su nazvana neka od vaših omiljenih jela i pića.
1.Pica Margarita
Ova pica je dobila ime po kraljici Margariti od Savoje (Margherita di Savoia), supruzi italijanskog kralja Umberta I. Prema najpoznatijoj verziji priče, tokom posete Napulju 1889. godine, kraljica je poželela da proba lokalni specijalitet – picu. Pozvani su tadašnji poznati napuljski majstori pice, a kuvar Raffaele Esposito napravio je tri različite pice u čast kraljice.
Jedna od njih bila je u bojama italijanske zastave:
-
crvena (paradajz),
-
bela (mozzarella),
-
zelena (bosiljak).
Kraljici se ta verzija najviše dopala, pa je Esposito nazvao picu po njoj – Margherita.
BIZLife gastro kutak: Gde može da se pojede najbolja pica u gradu
2. Tetrazini
Bilo da je u jelu ćurka ili piletina, ime tetrazini potiče od italijanske operske dive Luize Tetrazini. Rođena u Firenci, Italija, ona je tokom 1890-ih do 1920-ih putovala po Evropi i Americi. Iako poreklo jela nije sasvim jasno, činjenica da je dobilo ime po Luizi Tetrazini nije sporna.
3. Arnold Palmer
Iako ga sportski fanovi znaju kao legendu golfa, mnogi ga prepoznaju po piću koje nosi njegovo ime. Bio je ljubitelj mešavine čaja i limunade, a jednom je zamolio konobaricu da mu napravi takav napitak. Žena koja je to čula naručila je „Palmer piće“ i tako je nastala legenda.
4. Fetučine Alfredo
Iza fetučine Alfredo krije se ljubavna priča. Godine 1914, vlasnik restorana u Rimu napravio je jelo za svoju suprugu koja je nedavno rodila i nije imala apetit. Zvao se Alfredo Di Lelio, a jelo je veoma prijalo njegovoj ženi. Za razliku od gustog Alfredo sosa iz tegli, tradicionalno se pravi samo od putera i parmezana.
5. Cezar salata
Možda će vas iznenaditi da Cezar salata nije nastala u Italiji, već u Meksiku — i to od strane italijanskog imigranta. Godine 1924, Cezar Kardini je kreirao salatu u svom restoranu u Tihuani. Iako tada nije bio poznat, danas je njegovo ime sinonim za ovu popularnu salatu.
Nije američka, nije iz Italije: Najpoznatija salata na svetu napunila je 100 godina
6. Cherry Garcia
Ovaj poznati sladoled od trešnje i čokolade iz Ben & Jerry’sa predložio je jedan fan. Rekao je: „Znaš da će se prodavati jer Dead stvari uvek prolaze“ — misleći na Džerija Garciju i grupu Grateful Dead. I bio je u pravu.
7. Kung Pao piletina
Ovo popularno kinesko jelo nazvano je po stvarnoj osobi: službeniku Ding Baozhenu iz 19. veka. Kao tutor carevih prinčeva, bio je poznat kao Gong Bao, što znači „čuvar palate“. Iako je menjao funkcije širom Kine, bio je poznat po ljubavi prema prženoj piletini sa čili papričicama, koju je često služio gostima.
8. Nachos
Verovali ili ne, poreklo nachosa može se povezati sa određenom osobom i mestom. Godine 1940, grupa gostiju u baru hotela u Pjedras Negrasu, gradiću na granici Meksika, želela je nešto za jelo nakon radnog vremena. Ignacio Anaja, poznat kao Nacho, napravio im je tanjir hrskavog čipsa prekrivenih sirom i ukiseljenim halapenjo papričicama. Oduševili su se i nazvali jelo „Nacho’s Special“ (Nachov specijalitet), koje je ubrzo postalo omiljeni specijalitet na meniju.
9. Oysters Rockefeller
Oysters Rockefeller (ostrige Rokfeler) nastale su u Antoanovom restoranu, poznatom mestu u Nju Orleansu. Godine 1899, kuvar Žil Alcijat napravio je jelo od ostriga tako bogato ukusom da ga je nazvao po najbogatijem čoveku tog vremena, Džonu D. Rokfeleru.
10. Belini
Ovaj ukusan koktel od Proseka i pirea od breskve nastao je u Harry’s baru u Veneciji, Italija, negde u tridesetim ili četrdesetim godinama prošlog veka. Boja pića podsetila je vlasnika bara, Đuzepea Ciprianija, na sliku venecijanskog umetnika Đovanija Belinija iz 15. veka.
11. Bif Velington
Bif Velington je sofisticirani i složeni recept od goveđeg filea obavijenog iseckanim pečurkama i pečenog u lisnatom testu. Verovatno je nazvan po Arturu Velsliju, prvom vojvodi od Velingtona, u čast njegove pobede nad Napoleonom 1815. godine kod Vaterloa.
12. Kajzer kifle
Kajzer kifle, mali hlebovi sa karakterističnim spiralnim ili krunastim oblikom na vrhu, potiču iz Austrije pre nekoliko vekova. Kaže se da su nazvane po caru Frencu Josifu I, austrijskom caru od 1848. do 1916. godine, koji ih je voleo za doručak. Danas su često posute susamom ili makom.
13. Pavlova
Dok Novi Zeland i Australija često polemišu ko je prvi stvorio ovaj desert, nema spora da je nazvan po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ovaj spektakularni desert pravi se od hrskave i žvakaće penaste merengue, šlaga i voća, i omiljen je tokom praznika.
14. Dr Pepper
Dr Pepper je jedan od najstarijih bezalkoholnih napitaka u SAD i zaista je nazvan po jednom doktoru. Kreator napitka, Vejd Morison, bio je zaljubljen u ćerku doktora Čarlsa Peppera iz Virdžinije.
15.Elvisov sendvič
Ako postoji jedno jelo koje je zauvek povezano s kraljem roka, onda je to „Elvisov sendvič“. Kombinacija koja danas zvuči pomalo bizarno, ali ima legendarni status: hleb, puter od kikirikija, zgnječena banana i slanina. Da, sve to zajedno, zapečeno u tiganju.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZlife/Aol.com
Foto: Unsplash