restoran

Ovaj restoran je proglašen najboljim na svetu

Pre nekoliko dana u Torinu je proglašena lista World’s 50 Best Restaurants, a titulu za najbolji restoran na svetu za ovu godinu poneo je Maido iz Lime, prestonice Perua.

Restoran vodi poznati kuvar Micuharu Cumura (Mitsuharu Tsumura), sin japanskih imigranata koji je svoje obrazovanje stekao u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim se usavršavao u Japanu. Njegov Maido postao je mesto gde se ukusi Perua susreću s preciznim japanskim tehnikama, spoj koji oduševljava ceo svet.

Micuharu je svoju kulinarsku karijeru započeo školovanjem u SAD, nakon čega se preselio u Osaku kako bi do tančina naučio japanske kulinarske metode. Radio je u restoranima poput Seto Sushi, specijalizovanom za suši, i Imo to Daikon, poznatom po izakaya kuhinji (japanske taverne sa raznovrsnim jelima i pićima).

Po povratku u Peru zapošljava se u hotelu Sheraton, gde je prošao put od šefa smene i sous chefa do rukovodioca sektora hrane i pića. Ipak, njegova prava strast, spajanje peruanske i japanske gastronomije, dovela je do otvaranja Maida 2009. godine, kada je imao samo 28 godina, prenosi Index.

Više od večere

Degustacioni meni Maido Experience nudi više od deset pažljivo osmišljenih sledova koji predstavljaju pravu avanturu za čula. Sastojci stižu iz Anda, Amazonske prašume i sa severne obale Perua. U ponudi su, između ostalog, ramen sa lignjama i amazonskom kobasicom, morski puževi sa penom od žute čili paprike, ali i Tsumurina specijalnost, goveđa rebra kuvana preko 48 sati.

Cena ove gastronomske avanture? Kreće se od 287 do 585 evra po osobi, u zavisnosti od menija.

Šta je Nikkei kuhinja?

Nikkei kuhinja je spoj japanske preciznosti i peruanske raskoši ukusa, kulinarska fuzija koja je rezultat više od jednog veka suživota japanskih imigranata u Peruu. Početkom 20. veka, mnogi Japanci su se doselili u Peru, donoseći sa sobom svoje tehnike i filozofiju rada s hranom, a istovremeno su prihvatili lokalne namirnice: čili papričice (ají), kukuruz, krompir, limetu, kinoju, egzotično voće…

Tako je nastao Nikkei stil, japanska tehnika + peruanski sastojci, a danas se u svetu visoke gastronomije smatra jednim od najuzbudljivijih savremenih kulinarskih pravaca.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE