
Od zrna do šolje, kako fabrika Roastar stvara savršenu kafu za Fresh Corner
U fabrici Roastar u Mađarskoj smo zakoračili u svet kafe gde svaka šolja počinje kao pažljivo odabrano zrno. Svaka vrsta kafe koja se proizvede u Roastaru će vas sačekati na MOL servisnim stanicama u Fresh Corneru, zbog koje mnogi i prave pauzu kada negde putuju.
U fabrici kafe nas je dočekala Anita Nagy-Bertók, barista sa više od dve decenije iskustva u industriji kafe, sertifikovani senzorni i vizuelni sudija za svetske događaje o kafi. Njeno znanje i stručnost oblikovali su pažljivo balansirane blendove, kroz saradnju sa više od 2.000 kupaca u šest zemalja, što garantuje konstantan kvalitet i zadovoljstvo svih koji uživaju u njihovoj kafi.
Objasnila nam je kako izgleda proces proizvodnje kafe za Fresh Corner-e na MOL servisnim stanicama.
„Kada kafa stigne, isporučuje se u različitim kvalitetima. Zatim radimo početnu analizu: pripremamo uzorke, proveravamo fizičke karakteristike i parametre zrna. Pošto je kafa poljoprivredni proizvod, ona može imati različite boje, oblike i strukturu. Zrna iz jednog regiona mogu izgledati potpuno drugačije od zrna iz drugog, što zavisi od brojnih faktora. Danas je poznato oko 200 različitih varijeteta kafe širom sveta, a neke zemlje i dalje razvijaju nove. U poslednjih pet do deset godina, stalno se uvode nove vrste kafe“, rekla nam je Anita Nagy-Bertók u fabrici.
Objasnila je da danas imamo mnogo više znanja o kafi nego ranije i rekla nam je mnogo zanimljivosti o ovom napitku.
„Danas imamo mnogo više podataka, informacija i istraživanja. Pre pedesetak godina, pre 1970-ih, istraživači jesu proučavali kafu i njene sorte, ali naše savremeno, genetsko razumevanje raznovrsnosti kafe zapravo je eksplodiralo nakon 1970-ih. Većina ljudi je tada znala ili čula samo za jednu ili dve vrste, kao što je bilo u vreme naših roditelja. Danas smo otkrili mnogo više — nove forme, nove varijetete, nove regione. Naši eksperti rade sa svim tim saznanjima, jer nastavljamo da učimo i otkrivamo nove nivoe kvaliteta kafe.“
Upoznali smo se sa detaljnim procesom degustacije kafe, zrna su sveža i tek mrvljena, zatim prelivena kipućom vodom, a gornji sloj se pažljivo uklanja kako kafa ne bi bila gorka. Zatim se čeka nekoliko minuta da kafa dostigne idealnu temperaturu za isprobavanje. Svaki gutljaj se pažljivo dozira kašikama, omogućavajući da se otkrije nijansirani ton ukusa i aroma.
Rezultat je bio senzacionalan. Brazil Signature osvojio nas je bogatom aromom i tonovima čokolade i lešnika, African Signature oduševio notama tamnog voća, dok je Vietnam Signature impresionirao začinskim tonovima i prijatnom dubinom. Brazil Premium, vrhunski Single Origin, ponudio je kompleksan i harmoničan profil, pretvarajući svaki gutljaj u mali ritual uživanja.
Da li ste znali da je kafa voće?
Anita je takođe otkrila da je kafa u suštini voće, slično trešnji (koštunjavo voće), sa kožicom i pektinskim slojem koji može da se žvaće, dok je koštica veća od jestivog dela. Time je istakla kompleksnost i prirodan proces iza svakog zrna, od selekcije, preko čišćenja, do pakovanja.
Kao kruna obilaska, probali smo kafu direktno iz aparata, upravo spremljenu u fabrici i koja je tek izašla sa proizvodne trake. Ukus je bio izvanredan, svaki blend je zadržao sve svoje karakteristike, a intenzivna svežina i aroma potvrđuju zašto je Roastar jedan od najcenjenijih proizvođača kafe za MOL-ov Fresh Corner.
Svaki gutljaj bio je mali doživljaj, savršen spoj strasti, znanja i preciznosti koji čini da kafa postane više od napitka – ona postaje iskustvo.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Izvor: BIZLife
Foto: Privatna arhiva






