restoran

Neobičan restoran u Njujorku: Svaki dan kuva druga baka iz različite zemlje

Zamislite restoran u kojem vas ne dočekuje poznati šef kuhinje sa zvezdama, već baka iz Japana, Perua, Šri Lanke ili Italije – sa sve keceljom, toplim osmehom i receptom koji se prenosi generacijama. To nije san, već realnost restorana Enoteca Maria u njujorškom Staten Ajlendu.

Ovaj jedinstveni restoran, osnovan 2007. godine od strane Džodija Skaravele (Jody Scaravella), nastao je kao lična posveta njegovoj preminuloj majci i baki, Italijankama koje su mu usadile ljubav prema domaćoj kuhinji. Prvobitno, kuhinju su vodile isključivo italijanske nonne koje su spremale tradicionalna jela iz različitih krajeva Italije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jody Scaravella (@enoteca_maria)

Međutim, ideja je ubrzo prerasla okvire jedne zemlje. Danas, Enoteca Maria okuplja bake iz svih krajeva sveta koje kroz kuvanje dele kulturu, mirise i ukuse svog detinjstva, od Uzbekistana i Egipta, do Tajvana i Azerbejdžana.

Svaki dan u ovom restoranu je drugačiji jer se menja baka-kuvar, pa tako i nacionalna kuhinja koju predstavlja. I što je najvažnije, svako jelo je autentično, pripremljeno iz srca, bez pretenzije da bude moderno ili „Instagram-friendly“. Upravo u tome leži njegova čar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jody Scaravella (@enoteca_maria)

Enoteca Maria nije samo mesto gde se jede, to je svojevrsni kulturni događaj, mesto susreta generacija, tradicija i mirisa zaboravljenih kuhinja. Gosti odlaze sa punim stomacima, ali i toplinom u srcu, jer ih je nahranila nečija baka.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE