Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nekoliko saveta za e-kupovinu u Srbiji

  Svaki treći korisnik interneta u Srbiji ima iskustvo onlajn kupovine, bez obzira da li je nabavljao kozmetiku, odeću, kompjuterske komponete i knjige, ili je plaćao aranžman za letovanje.

  Njihova najveća briga je, osim toga da li će i dobiti robu/uslugu koju su platili, koliko je ovaj vid kupovine bezbedan, odnosno da li postoji opasnost da neko ukrade njihove lične podatke ili novac sa bankovnog računa.

  Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog koji mnogi još ne žele da se upuste u projekat pod nazivom „kupovina iz fotelje“, s toga bi mogli uzeti u obzir nekoliko saveta za bezbednu kupovinu preko interneta.

  Kupujte na proverenim mestima
  Kao što se i u običnoj „pešačkoj“ kupovini odlučujete za proverena mesta, isto treba da radite i pri onlajn šopingu. Preporučuje se da kupujete preko proverenih sajtova za e-komerc, pre svega zbog bezbednosti vaših podataka.

  Drugo, savet je da robu poručujete od pravnih lica, jer je tada lakše reagovati u slučaju da dođe do problema kada da je, na primer, reč o kvalitetu (ne)isporučene robe. Zakon u tom slučaju štiti kupca. AKo ste robu poručili od fizičkog lica, šanse da nadoknadite eventualnu štetu su gotovo nikakve.

  Proverite prodavca
  Pre nego što poručite proizvod koji ste odabrali, proveriti o kakvoj je prodavnici reč, odnosno ko stoji iza sajta koji vas mami dobrim ponudama.

  Pouzdana internet prodavnica treba da sadrži, najmanje, sledeće:

  – Potpune i detaljne podatke o proizvodima u ponudi (naziv, vrsta, sastav, kvalitet, količina, proizvođač, zemlja porekla, datum proizvodnje, rok upotrebe, upozorenja o mogućoj štetnosti, itd.)
  – Jasno iskazane cene, troškove koji su uključeni u cenu (i one koji nisu), troškove dostave i dodatne troškove
  – Podatke o načinima plaćanja i primenjenim standardima za obezbeđivanje bezbednosti transakcija i ličnih podataka (kao što su brojevi platnih kartica, brojevi telefona, adrese stanovanja, itd.)
  – Informacije o prikupljanju i obradi ličnih podataka
  – Osnovne podatke o prodavcu i kontakt podatke
  – Uslove pod kojima se obavlja prodaja (ugovor i opšti uslovi poslovanja)
  – Obaveštenja o potrošačkim pravima (povraćaj robe, povraćaj novca, garancija itd.) i podaci o korisničkoj podršci koja je na raspolaganju

  Ako robu kupujete na aukcijskim sajtovima, dakle od fizičkih lica, proverite samog ponuđača robe da li je pružio osnovne informacije o sebi, koliko dugo nudi robu preko aukcijskog sajta, kakvi su komentari drugih kupaca o njemu… Pozitivni komentari, naravno, nisu nikakva garancija da nije u pitanju neki prevarant.

  Plaćajte bezbedno
  Onlajn kupovina u Srbiji je u porastu, ali je, prema jednom prošlogodišnjem istraživanju, čak 75 odsto ispitanika izjavilo da preferira plaćanje robe pouzećem. Dvadeset i osam odsto ispitanih potvrdilo je da su koristili neki od onlajn servisa za plaćanje, dok je svega 20 odsto njih platilo direktno putem debitne kartice.

  Većina banaka u ponudi ima debitne kartice namenjene isključivo za plaćanje preko interneta (Virtuon). One poseduju mehanizme zaštite i verifikacije svake transakcije koja se preko njih obavlja.

  Virtuon kartica nije povezana ni sa jednim postojećim računom već sa potpuno novim na koji deponujete početni depozit od nekoliko desetina evra. Potom, pred svaku kupovinu preko interneta uplaćujete onoliko novca na račun koliko ta kupovina zahteva, pa čak i da neko dođe do podataka sa te kartice, neće imati pristup nekom od vaših bankovnih računa.

  Prilikom kupovine obratite pažnju na adresu sajta, kao i na to da li sajt poseduje sertifikat o digitalnoj sigurnosti kako biste se uverili da podatke poveravate sajtu koji ih štiti i enkriptuje.

  To ćete utvrditi tako što ćete da pogledate da li na statusnoj liniji sajta postoji ikonica malog žutog katanca koji garantuje da sajt ima sistem zaštite prenosa podataka. Podatke o kreditnoj kartici nikome nemojte slati putem interneta.

  Pratite izvode iz banke
  Uprkos složenim sistemima kojima banke raspolažu, a koji mogu da spaze neodobreno korišćenje kartice, pratite i vi izvode iz banke. Ako primetite nešto sumnjivo, odmah obavestite banku.

  https://www.bizlife.rs/vesti/73328-e-kupovina-za-pola-godine-pet-milijardi-dinara/

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE