
Kakvog je ukusa vaš omiljeni pisac – saznajte u kafiću Dobar dabar
Zavučen u ulicama Vračara nalazi se mali kafić koji vas vraća u drugo, srećnije vreme. Dobar dabar je šarmantni lokal u Sinđelićevoj ulici koji predstavlja svojevrsno „treće mesto“ gde ljudi mogu da se povežu bez obzira na jezik ili nacionalnost. Ekipi koja stoji iza projekta bilo je važno da stvori treće mesto gde ljudi mogu da dođu samo da se odmore od svega. Na vama je da izaberete kako ćete provesti vreme u Dabru – da li će te čitati knjigu, učiti, igrati šah ili razgovarati sa drugim ljudima.
Dabar je nastao 31. avgusta 2023. godine, a sve radove obavljala je ekipa koja je osnovala kafić. Početak je okupio ljubitelje knjiga koji su u Dabru pronašli inspirativnu ideju:
„Pre otvaranja podržala nas je jedna nezavisna srpska knjižara, zahvaljujući kojoj smo od jeseni 2023. prodavali knjige i čak organizovali događaje ispred knjižare. Mnogi ljudi su nam besplatno pomagali u renoviranju. Kupovali su šopere da bi podržali izgradnju, skupljali i šili dabrove, donosili svoje stolove i stolice.“
Glavna ideja pripada Ani Bobrovskoj (čije prezime u prevodu znači dabar), ali kafić čini ceo tim suvlasnika koji su poverovali u ideju i odlučili da je podrže.
Kako pisci postaju piće
Pored zanimljive hrane sa veganskim opcijama u ponudi imaju domaće nastojki. Nastojki su likeri, a ono što ih čini posebnim su njihova inspiracija – poznati pisci. Tako je liker pod nazivom Lav Tolstoj ukusa omiljene pite ruskog pisca, dok je Oskar Vajld penušav i plavičast, mala oda razigranoj ličnosti pisca.
Inspiraciju za ukuse našli su u sopstvenim doživljajima pisaca: „Trudili smo se da utiske koje su na nas ostavili pisci pretočimo u naše autorske nastojki: na primer, Crnjanski je ispao vrlo vojvođanski, dok je Lovecraft klizav i mračan.“

Privatna arhiva
Za mesta često kažemo da „imaju dušu“, ali to je doživljaj koji je teško opisati. Atmosferu u Dobrom dabru najbolje dočarava opuštenost njihovih posetilaca. Tokom našeg boravka u kafiću, došao im je stalan gost i nije bilo potrebno da naručuje, samo je klimnuo glavom konobaru i za minut su stigli njegovi kafa i obrok. Dabar je poseban zbog bliskosti koju osećaju njegovi posetioci, kao da ste ušli u dnevnu sobu prijatelja iz detinjstva.
Više od kafića
U Dobrom dabru često se održavaju događaji, a afiniteti vlasnika odražavaju se u kulturi prostora:
„Podržavamo ono što nam je važno i što nas same zanima. Volimo istoriju, arhitekturu i umetnost. Posvećujemo mnogo pažnje mestu u kojem živimo: kod nas predavanja drže doktori nauka i istraživači sa beogradskog univerziteta.
Podržavamo privatne i humanitarne inicijative — naši susedi kod nas organizuju swapove za razmenu nepotrebnih, ali dobrih stvari, deo predavača donira prihod lokalnim humanitarnim organizacijama (na primer Liceulice i Nurdor), a napravili smo i garage sale u podršku organizaciji Vera Adopt, koja pomaže napuštenim životinjama.“
Svaki predmet u kafiću unikatan je i posebno izabran. Saksije su nabavljene iz antikvarnice u Zemunu, lampe su kupljene na buvljaku, dok su abažuri ručno pravljeni. Čak i grane koje vise sa plafona su jedinstvene – doneli su ih sami autobusom sa Fruške gore!
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Foto: Privatna arhiva






