
Hrana koju svi volimo povećava rizik od demencije za neverovatnih 20 odsto
Ljudi koji su jeli četvrtinu porcije ili više prerađenog crvenog mesa na dan – poput slanine, salame i viršli, imaju 13 odsto veći rizik od demencije od onih koji su jeli manje od jedne desetine porcije dnevno, pokazuje studija objavljena u časopisu Neurology. Smanjenje potrošnje crvenog mesa moglo bi imati mnogo pozitivnih uticaja – na vaše srce, životnu sredinu, a možda čak i na vaše dugoročno kognitivno zdravlje, pokazuje nova studija, piše portal Održime.
Porcija crvenog mesa obično sadrži dve kriške slanine, 1,5 kriške salame ili jedan hot dog, navodi se u saopštenju o studiji.
Istraživači su takođe otkrili da dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa dovodi do starenja mozga. Metode istraživanja su opservacijske, što znači da istraživači ne mogu sa sigurnošću reći da prerađeno crveno meso izaziva demenciju, samo da postoji povezanost između njih. Ali istraga o vezi će se nastaviti, rekao je jedan od autora studije, dr Danijel Vang, docent na odeljenju za ishranu na Harvardu T.H. Chan škola javnog zdravlja.
„Velike, dugoročne kohortne studije su neophodne za istraživanje stanja poput demencije, koja se može razvijati decenijama“, rekao je Vang. „Nastavljamo da sastavljamo ovu priču kako bismo razumeli mehanizme koji izazivaju demenciju i kognitivni pad.”
Knjige i kvizovi: Legendarni trener ima recept da ostane mentalno zdrav
U čemu je problem?
„Veza između crvenog mesa i kognitivnog zdravlja nije temeljno proučavana, ali su istraživači pronašli povezanost sa mnogim drugim zdravstvenim ishodima, uključujući kardiometaboličke bolesti, rak i preranu smrt“, rekao je dr Mingiang Song, vanredni profesor kliničke epidemiologije i ishrane na Univerzitetu. Harvard T.H. Chan School. On nije bio uključen u novo istraživanje.
„Naročito, prerađeno crveno meso pokazuje najjaču povezanost zbog visokog sadržaja soli i štetnih aditiva koji se koriste za preradu“, rekao je Song.
„Takođe, inflamatorni odgovor i metabolički poremećaji (npr. insulinska rezistencija) povezani sa visokom konzumacijom crvenog mesa takođe mogu igrati ulogu“, dodao je on.
Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke od više od 133.000 ljudi starih u proseku 49 godina. Podaci su uključivali detaljne zdravstvene informacije ispitivane tokom dužeg vremenskog perioda, uključujući ishranu učesnika, i ažurirani su svake dve do četiri godine.
Kod više od 11.000 učesnika studije dijagnostikovana je demencija u periodu od 43 godine.
Postoje teorije o tome zašto crveno meso može predstavljati poseban rizik za kognitivno zdravlje. Crveno meso ima veliku količinu zasićenih masti i stvara organsko jedinjenje povezano sa kardiovaskularnim oboljenjima, a to dvoje zajedno mogu oštetiti nervni sistem, što pogoršava kognitivni pad. Prerađeno crveno meso takođe ima veći nivo supstanci kao što su nitriti, N-nitrozo jedinjenja i natrijum, koji predstavljaju dodatne rizike za kognitivni pad.
Kako ograničiti unos crvenog mesa pročitajte na našem portalu Održime.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay