
BIZLife gastro kutak: „Gault&Millau“ izabrao najbolje restorane u Srbiji
Eminentni francuski gastronomski časopis i vodič „Gault&Millau“, svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj 23. aprila u hotelu Hajat i dodelio prestižna priznanja restoranima i kulinarskim virtuozima koji su ostavili najbolji utisak na njihove čuvene inspektore. U ovogodišnjem izdanju vodiča uvršteno je čak 172 restorana iz cele Srbije, koji su, prema kriterijumima ovog renomiranog vodiča, zaslužili preporuku za ljubitelje kvalitetne hrane.
„Gault&Millau“ je jedan od dva najvažnija i najcenjenija gastronomska vodiča na svetu, uz rame slavnom Michelin vodiču. Osnovali su ga 1965. godine francuski kritičari Anri Gault i Kristijan Millau, a vodič je poznat po tome što promoviše autentičnost i kvalitet, a ne samo luksuz i ekskluzivu. Njihovi ocenjivači rade potpuno anonimno, a mesto u vodiču nije moguće kupiti, jedino što se vrednuje jeste hrana.
Sistem ocenjivanja i šta znače kapice?
„Gault&Millau“ koristi sistem ocenjivanja od 1 do 20 poena, dok se kvalitet restorana dodatno označava simbolima kapica („toques“) šefovskih kapa:
- 5 kapica – „kuhinja izuzetnog kvaliteta“ (19–20 poena)
- 4 kapice – „kuhinja vrlo visokog kvaliteta“ (17–18,5 poena)
- 3 kapice – „kuhinja visokog kvaliteta“ (15–16,5 poena)
Osim kvaliteta jela, vodič uzima u obzir i ambijent, prezentaciju, autentičnost, originalnost, ali i pristupačnost.
Ko je u vrhu srpske kulinarske scene?
Na vrhu liste restorana u Srbiji, koji su osvojili četiri kapice, našli su se sledeći:
- Fleur de Sel, Novi Slankamen – ocena 17,5/20
- Langouste, Beograd – 17/20
- Salon 1905, Beograd – 17/20
Ovi restorani ne samo da predstavljaju vrh srpske gastronomske ponude, već pokazuju da Srbija postaje ozbiljna destinacija za koncpet fine dining i da domaći šefovi nikako ne zaostaju za svetskom elitom.
Takođe, vodič „Gault&Millau“ ne odaje priznanje samo restoranima, već i pojedincima koji doprinose unapređenju kulinarske scene:
Šef godine: Marko Đerić, restoran Langouste, Beograd

Marko Đerić, restoran Langouste
Somelijer godine: Dušan Vranić, restoran Fleur de Sel, Novi Slankamen
Poslastičarka godine: Jelena Isaković Martinov, restoran Magellan, Beograd
Mladi talenat godine: Milan Lekić, Ebisu, Beograd
Šef nove tradicije: Branislav Krstić, New Balkan cuisine, Beograd
Šef budućnosti: Lazar Svrkota, Thyme-street cusine, Beograd
Ova priznanja dodatno potvrđuju talenat i posvećenost stručnjaka iz Srbije, koji znanjem, strašću i kreativnošću pomeraju granice domaće kuhinje i guraju ih u svetske okvire.
Restorani sa tri kapice
Među restoranima koji su osvojili tri kapice, nalaze se:
- Delirium Silence, Beograd
- Enso, Beograd
- Homa, Beograd
- La Pista, Kopaonik
- Project 72 Wine & Deli, Novi Sad
- Restoran 27, Beograd
- Faro, Beograd
- GIG, Beograd
- Magellan, Beograd
- Vinska kuća Erdevik
- The Square, Beograd
Gastronomski bum tek počinje
Ovo priznanje „Gault&Millau“ samo je još jedan dokaz da Srbija doživljava pravu kulinarsku renesansu. U zemlji koja spaja bogatu tradiciju sa modernim pristupima kuvanju, ovakva priznanja nisu samo pohvala pojedincima, ona su znak da se Srbija sve više pozicionira kao evropska gastro destinacija.
Sa sve više talentovanih šefova, kreativnih koncepata i autentičnih ukusa, jasno je da je ovo tek početak. Na mapi dobrih zalogaja, Srbija je već ucrtana, a najbolje tek dolazi.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife/Jovan Kragović
Foto: Gault&Millau Srbija