Evropa

Evropa više ne diktira ukuse: Vrhunski restorani dolaze s drugih kontinenata

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Torinu, predstavljena je najnovija lista The World’s 50 Best Restaurants za 2025. godinu – i poslala je jasnu poruku: kulinarski svet se ubrzano udaljava od evropskog epicentra. Titulu najboljeg restorana na planeti poneo je Maido iz Lime, čime je Peru zacementirao svoju poziciju na globalnoj gastronomskoj mapi, zajedno sa sve izraženijim uticajem Latinske Amerike i Azije.

Ovaj restoran je proglašen najboljim na svetu

Ova prestižna lista, koja već više od 20 godina oblikuje mišljenje o vrhunskom ugostiteljstvu, danas sve manje favorizuje tradicionalni evropski pristup visokoj kuhinji. Prelomni trenutak desio se kada je odlučeno da restorani koji su više puta bili na vrhu, poput legendarnog Nome iz Kopenhagena, više ne ulaze u konkurenciju za glavnu nagradu. Umesto toga, za njih su uvedene posebne kategorije, poput priznanja za „Ikonu svetske gastronomije“, koje je ove godine dodeljeno čuvenom italijanskom šefu Masimu Boturi.

Ovogodišnja selekcija jasno pokazuje promenu pravca: vrhunska kuhinja sve više crpi inspiraciju iz autentičnih lokalnih tradicija i inovacija sa dalekih strana sveta. Na listi dominiraju restorani iz Perua, Japana, Tajlanda, Meksika i Argentine, dok su evropski predstavnici znatno manje prisutni među vodećima.

Foto: Freepik

Evropa u simboličnom izdanju

Značajan je i izostanak nekadašnjih favorita. Sa liste je nestao i slovenački Hiša Franko, restoran sa tri Mišlenove zvezdice koji je osam godina bio među najboljima, a nije bilo mesta ni za restorane iz Hrvatske ili Srbije, što nije iznenađenje s obzirom na pomeranje geografskog fokusa.

Dok su prošle godine čak tri evropska restorana bila među prvih pet (uključujući Geranium, Disfrutar i DiverXO), ove godine Evropa ima tek simbolično prisustvo na vrhu liste. Kritičari sve više naginju prema destinacijama poput Bangkok, Tokio i Lima, koje postaju glavne tačke nove globalne kulinarske karte.

Gradovi u kojima se najbolje jede: Predstavljamo vam 15 gastronomskih prestonica sveta

Budućnost visoke gastronomije se redefiniše. Stari kontinent više ne diktira trendove, a kulinarski prestiž sada dolazi iz nepredvidivih i raznolikih kuhinja sveta. Uz inovativne pristupe, lokalne namirnice i autentične priče, restorani sa drugih meridijana postaju nova lica svetske kuhinje. Evropska dominacija je možda stvar prošlosti – a novo kulinarsko poglavlje se već uveliko piše drugde.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/K. J.

Foto: Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE