Šonda gastro bar

Dve kapice za Šonda Gastro Bar: Razgovor sa šefom kuhinje Aleksandrom Bućanom

Restoran Šonda Gastro Bar, koji se nalazi u sklopu hotela Mona Plaza, dobio je prestižno priznanje u najnovijem izdanju gastro vodiča Gault & Millau 2025 – dve kapice i ocenu 14 od mogućih 20. Tim povodom razgovaramo sa Aleksandrom Bućanom, šefom kuhinje ovog modernog gastronomskog koncepta koji uspešno spaja savremenu tehniku sa autentičnim ukusima regiona.

Aleksandar Bućan – Executive Chef u Hotelu Mona Plaza Beograd

Rođen u Slavoniji, Aleksandar Bućan je još od malih nogu gajio ljubav prema kulinarstvu. Njegova profesionalna karijera započela je u Sremskoj Mitrovici, ali ga je ambicija ubrzo odvela u Beograd, gde je stekao bogato iskustvo i postao prepoznatljivo ime u svetu gastronomije. Sa više od 15 godina iskustva, Aleksandar je prošao kroz različite segmente ugostiteljske industrije, učestvujući u otvaranju čak tri hotela u Beogradu. Njegova sposobnost da prepozna najnovije kulinarske trendove i kombinuje ih s tradicionalnim ukusima izdvojila ga je kao jednog od najkreativnijih šefova u regionu. Kao menadžer strukovnih studija gastronomije, Aleksandar ne samo da inspiriše nove generacije kuvara već i aktivno istražuje nove tehnike, ukuse i teksture, stvarajući jela koja pomeraju granice kulinarske umetnosti. Njegova filozofija kuvanja bazira se na inovaciji, preciznosti i poštovanju sastojaka, a njegov rad odlikuje kombinacija vrhunskih tehnika i autentičnih recepata.

Danas, na poziciji Executive Chef-a u Hotelu Mona Plaza Beograd, Aleksandar vodi tim talentovanih profesionalaca, konstantno unapređujući standarde hotelske gastronomije. Njegova posvećenost kvalitetu, kreativnost i sposobnost da spaja neobične ukuse čine ga jednim od najcenjenijih šefova kuhinje u regionu.

Za Aleksandra, kulinarstvo nije samo posao – to je umetnost i način izražavanja, a svaki tanjir koji kreira nosi priču o strasti, posvećenosti i ljubavi prema hrani.

Šonda gastro bar

Šonda gastro bar

 

  • Čestitamo na velikom priznanju! Kako ste se osećali kada ste saznali da je Šonda ušla u Gault & Millau sa dve kapice?

Hvala vam! Bila je to ogromna čast i potvrda da sve što radimo – svaki tanjir, svaki detalj – ima smisla. Cela ekipa je bila ponosna jer je ovo rezultat timskog rada, posvećenosti i strasti prema kuvanju.

  • Šta za vas lično znači priznanje Gault & Millau vodiča?

To je potvrda kvaliteta, ali i obaveza. Gault & Millau ocenjuje suštinu kuhinje, tehniku, autentičnost i doslednost, i to je ono što nas motiviše da stalno napredujemo. Posebno je važno što dolazi od profesionalaca koji objektivno sagledavaju scenu.

  • Kako biste opisali filozofiju kuhinje u Šonda Gastro Baru?

Naša kuhinja je zasnovana na lokalnim namirnicama, sezonalnosti i tehničkoj preciznosti. Ne želimo da impresioniramo formom, već ukusom. Spajamo tradiciju sa modernim pristupom i trudimo se da gosti osete poznato – ali na moderan način.

  • Da li postoji neko jelo koje je, po vama, simbol Šonde i koje je možda i uticalo na dobijanje ovog priznanja?

Šonda Gastro Bar se nalazi na mestu gde je nekada bila prva srpska fabrika čokolade, i taj prostor nosi posebnu energiju koju pokušavamo da pretočimo i u tanjir. Kada govorimo o jelima koja nas definišu, tu su na prvom mestu sous vide piletina sa tartufima i gulaš od divljači – jela koja kombinuju tehničku preciznost, dubinu ukusa i lokalnu inspiraciju. Ipak, ono što nas možda i najviše izdvaja je naš desert Šondina Olga – kolač koji je postao naš zaštitni znak. Gosti ga traže i pamte, jer u njemu spojimo istoriju, emociju i autentičnost.

Šonda gastro bar

  • Koliko je važna timska sinergija u postizanju ovog nivoa kvaliteta?

Bez tima – nema ničega. Ja možda kreiram jela, ali iza svega stoji precizna organizacija i posvećenost celog osoblja, od kuhinje do sale. Gault & Millau prepoznaje i to – energiju celog prostora.

  • Koliko je specifično raditi u restoranu koji je deo hotela? Da li to menja vaš pristup?

To donosi i izazove i prednosti. Imamo širu publiku i odgovornost da budemo stalno dostupni, ali to nas tera da budemo još bolji.

  • Kakvi su vam planovi posle ovog priznanja? Može li se „ciljati“ i treća kapica?

Zašto da ne?  Ne trčimo za nagradama, ali želimo da rastemo i da svaki gost koji dođe – oseti da je važno što je baš kod nas. Nastavićemo da eksperimentišemo, učimo i slavimo dobar ukus.

  • I za kraj – kako biste u jednoj rečenici opisali šta gost može da očekuje kada dođe u Šonda Gastro Bar?

Neočekivano poznato – jela koja imaju dušu, servirana sa stilom, u atmosferi u kojoj se osećate kao da ste deo nečeg posebnog.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Šonda gastro bar

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE