Perutnina Ptuj

Čuvari kvaliteta: Kako se obezbeđuje bezbednost pilećeg mesa

Kvalitet i bezbednost pilećeg mesa zavise od primene jasno definisanih i više puta kontrolisanih procesa, koji obuhvataju sve faze, od farme i načina ishrane životinja, preko tehnološke prerade, do skladištenja i trgovine. Savremena proizvodnja podrazumeva stroge protokole i standarde, ali i stalni nadzor stručnih timova, čime se obezbeđuje da pileće meso bude nutritivno vredna, lako svarljiva i pouzdana namirnica.

Upravo to su samo neki od zaključaka na panel diskusiji o poreklu, kvalitetu i bezbednosti pilećeg mesa koju je organizovala kompanija Perutnina Ptuj Topiko.

Diskusiju su svojim stručnim uvidima oblikovali dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta u kompaniji Perutnina Ptuj i Ana Todorović, specijalista javnog zdravlja i strukovni nutricionista dijetetičar. Oni su, svako iz svoje oblasti, dali uvid u standarde savremene proizvodnje, regulativu bezbednosti hrane i nutritivnu vrednost pilećeg mesa i pokušali da odgovore na najčešća pitanja potrošača o tome šta jedemo i kako se hrana koju svakodnevno kupujemo zaista proizvodi.

Ana Todorović, specijalista javnog zdravlja i strukovni nutricionista dijetetičar

Ana Todorović, specijalista javnog zdravlja i strukovni nutricionista dijetetičar

U trenutku kada raste potreba javnosti za pouzdanim i jasnim informacijama o uslovima uzgoja životinja, higijenskim standardima i kontrolnim mehanizmima u proizvodnji hrane, otvoren i argumentovan dijalog predstavlja važan korak u jačanju poverenja između potrošača i prehrambene industrije.

Učesnici panela posebno su naglasili da neproverene informacije i mitovi o načinu uzgoja mesa često doprinose stvaranju nepotrebnog straha i nepoverenja. Zato je, kako je poručeno, važno govoriti na osnovu činjenica i podataka iz prakse, a ne pretpostavki. Transparentnost i otvorena komunikacija sa potrošačima predstavljaju ključnu pretpostavku za razumevanje celog lanca proizvodnje hrane i očuvanje poverenja javnosti.

„Naša odgovornost počinje već na farmi i proteže se kroz svaki korak u proizvodnom procesu. Kontrola kvaliteta nije samo poslednja karika, već kontinuiran sistem koji garantuje da će do potrošača stići siguran i kvalitetan proizvod. Svaki komad pilećeg mesa nosi pečat tog zalaganja,“ izjavila je Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta, Perutnina Ptuj.

Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta u kompaniji Perutnina Ptuj

Višnja Avdalović, rukovodilac kontrole kvaliteta u kompaniji Perutnina Ptuj

“Poverenje je dobro, ali je kontrola još bolja. Ozbiljni proizvođači kontinuirano ulažu u programe samokontrole i nezavisne provere, uz državni nadzor, kako bi sprečili prisustvo nedozvoljenih supstanci i mikroorganizama. U pogledu tragova veterinarskih lekova i pesticida nemamo veće probleme, a prioritet suzbijanja mikrobioloških hazarda su salmonela i kampilobakter u celom lancu, od načina gajenja do izlaska proizvoda na tržište. Srpski zakonski okvir, u pogledu tolerancije na antibiotike strožiji je od evropskog što potrošačima garantuje viši nivo zaštite,” izjavio je dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.

dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa

dr Branko Velebit sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa

Zaključak panela je da su edukacija, dostupnost informacija i odgovoran javni razgovor neophodni kako bi potrošači imali sigurnost u izboru hrane. Iz Perutnine Ptuj su najavili nastavak ovakvih inicijativa sa ciljem da se doprinese većem razumevanju procesa proizvodnje i jačanju poverenja u kvalitet namirnica koje svakodnevno kupujemo.

O kompaniji

Kompanija Perutnina Ptuj Topiko, sa sedištem u Bačkoj Topoli, najveći je proizvođač pilećeg mesa u Srbiji i deo je međunarodne MHP grupe iz Ukrajine. Kao deo Perutnina Ptuj Grupe, čiji koreni sežu u 1905. godinu (više od 120 godina tradicije), kompanija kontinuirano ulaže u modernizaciju i održivu proizvodnju — samo u proteklih nekoliko godina u fabrici u Srbiji investirano je oko 100 miliona evra u najsavremeniji farmerski kompleks i obnavljanje mesnoprerađivačkih kapaciteta.

 

Panel diskusija - Poreklo i kontrola kvaliteta pileceg mesa 1

Panel diskusija – Poreklo i kontrola kvaliteta pileceg mesa 

Oslanjajući se na vertikalno integrisan model MHP-a i snažne regionalne brendove, Perutnina Ptuj Topiko potrošačima obezbeđuje bezbedne, kvalitetne i ukusne proizvode od pilećeg mesa, uz poštovanje najviših standarda dobrobiti životinja i zaštite životne sredine.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Izvor: BIZlife

Foto: Perutnina Ptuj Topiko

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE