Branko Janković Koza Nostra

Branko Janković – Gluma, koze i istina o hrani

Svakodnevno se pitamo šta zapravo jedemo, a Branko Janković – glumac i osnivač brenda Koza Nostra i čovek koji je svoj gradski život zamenio selom – nudi jednostavnu smernicu: povratak prirodi i iskrenoj, domaćoj hrani.

U razgovoru za BIZLife Branko govori o značaju tradicije, vrednosti kozjih proizvoda, borbi malih proizvođača i o tome zašto život na selu može biti najbolji lek i za telo i za dušu.

  • Kao neko ko je odlučio da život posveti prirodi i zdravoj hrani, kako gledate na to šta se najčešće nalazi na tanjirima prosečnih ljudi u gradovima?

Ljudi u gradu jedu ono što im je praktično, brzo, ponekad i nezdravo, samo da stignu negde na vreme. Uglavnom, i kada žele nešto zdravo, vrlo je upitno gde to i kupiti. Moj život u gradu je i pokrenuo potrebu da otvorim radnju gde ću narodu da ponudim istinsku hranu, bez foliranja, hranu sa sela, za decu, ljude koji imaju zdravstvene probleme, jer zaista je izuzetno važno šta jedemo. Treba razmišljati o tome svakodnevno. Mi kod kuće pravimo hleb (brašno je iz naše vodenice), jedemo domaća jaja, a kozji proizvodi su neizostavni na našoj trpezi. Treba osvestiti čoveka u gradu na tradiciju generalno, pa onda i približiti bogatstvo koje imamo u selu, a našim radnjama je to upravo i cilj.

Branko Janković Koza Nostra

  • Da li je vaš odlazak na selo bio samo poslovna odluka ili i potreba za nekom vrstom rasterećenja? Koliko selo zaista leči?

Povratak u selo ima viši cilj, čini mi se nekada da je neobjašnjiva ta potreba da se čovek vrati svojim korenima. Ja sam u dogovoru sa suprugom počeo da se bavim uzgojem koza, iz više razloga u tom trenutku. I zaista je to bila prava odluka, nešto što pomaze i u vaspitanju dece i našem pogledu na život, životne navike. Povratak prirodi pomaže u svemu, opušta, restartuje. Naravno, treba prirodi i uzvratiti. Čuvati svako drvo, njivu, pašnjak. Gledati decu kako slobodno trče, pa i padaju. Potvrdio sam sebi – to je to! U Gunjacima živim čist seljački život i ponosan sam na to. Nije teško ustati u pet ujutru, nije ništa teško kada imate jasan cilj ispred sebe. Doživljaj praznika je mnogo jači u selu. Tome se svi najviše radujemo.

  • Zašto baš koze? Šta proizvodi od kozjeg mleka nude organizmu što većina ljudi možda i ne zna?

Kozji proizvodi su izuzetno zdravi za naš organizam. Kozje mleko je najkvalitetniji izvor vitamina i minerala. Kozja surutka za jetru, disajne organe, krvnu sliku, imunitet… Kozji sirevi za ljude koji imaju problem sa varenjem, sa glukozom itd. Dosta mladih mama daje deci našu surutku za imunitet i prezadovoljne su. Mladi sir trenutno je sezonska vitaminska bomba. Ima tu svašta što čoveku daje snagu i zdravlje.

  • Da li na tržištu ima mesta za male, poštene proizvođače ili je „velika industrija” i dalje neprikosnovena?

Na tržištu je borba, svakodnevna. Vrlo je nepošteno što naši proizvođači moraju troduplo da se trude da bi došli na red od svega što se plasira kao bitnije… Velika industrija jeste neprikosnovena, ali borimo se. Otvaram radnje, približavam narodu domaću priču, sve više se ljudi tome okreće. Dolazi vreme istine, društvene mreže su poprilično zaslepile narod, pa se nadam da će hrana biti prva tema koja će narod osvestiti. Zbog naše budućnosti – krajnje je vreme da se izborimo za naše (hranu, tradiciju i prave vrednosti).

Branko Janković Koza Nostra

  • Brend Koza Nostra često povezujete s poštovanjem prema prirodi. Na koji način se taj odnos vidi u samom procesu proizvodnje?

Naše koze imaju pašu, takođe uživaju u svemu što stvaramo. Životinje, uglavnom, kod nas šetaju slobodno, bez velikih ograničenja. U tome je lepota za njih, a mi im uzvraćamo poštovanje za ono što nam one daju.

  • Koliko vas je sopstveni život na selu i rad sa kozama promenio kada je u pitanju način ishrane i odnos prema hrani koju unosimo?

Ne mogu da kažem da me promenio, jer sam se u gradu uvek trudio da jedem domaću hranu. Vidi se na meni. 🙂 Sada sam porodičan čovek, imam decu, a to sa sobom nosi drugu vrstu zasićenosti. Kada govorimo o radu, stalno me osvesti pomisao da, ako ne ustaneš rano, ne zasučeš rukave, seoski ne može da se živi. Može da se uživa, i treba, ali jedno bez drugog ne ide. Cenimo više hranu jer nam je jasno koliko truda treba da bi nešto niklo iz zemlje, da bismo ubrali plod, popili mleko… Deca se uče da naprave razliku, a to je izuzetno važno.

  • U javnosti ste poznati i kao glumac i kao preduzetnik. Koji svet je suroviji – onaj pred kamerama ili onaj iza tezge sa sirom?

I jedan i drugi zna biti surov. Ako čovek pošteno radi, trudi se, željan je znanja i svaki dan želi da uči, onda samo to treba iskoristiti. Iza kamere imate više ljudi, iza tezge jednog čoveka koji mora znati odgovor na sva pitanja. Poprilično je velika odgovornost i jednih i drugih. Važno je osvestiti bogatstvo i jednog i drugog doživljaja, pa vodeći se time, srećan sam što imam taj raspon. Često kažem da jedno drugo dopunjuje. Koza Nostra raste, ali moramo i mi sa njom – porodično, društveno, nadam se i istorijski. Disciplinovano i posvećeno može čovek svašta, samo ako želi!

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife/Borislav Despotović

Foto: Privatna arhiva

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE