Rinflajš

BIZLife gastro kutak: Chefovi od rinflajša napravili svetski delikates

Novi gastro festival i takmičenje u inoviranju tradicionalnih jela „Challenge Rekonstrukcija“, u kom učestvuju najbolji regionalni kuvari, biće održan 17. maja u prostoru Mokrin House u Mokrinu. Ovo je drugi kuvarski okršaj u kom „chefovi“ iz celog regiona rekonstruišu recepte za jela na kojima smo svi odrasli. U januaru ove godine takmičili su se u rekonstrukciji sarme, a sada je u toku nadmetanje za novu verziju jela rinflajš, dobro poznatog vojvođanskog specijaliteta koji zovemo i „supe mesa i sosa“.

„Dobili smo 17 izvanrednih recepata za rinflajš a na takmičenje su se prijavili vrsni domaći chefovi. Recepti su ultra moderni, koriste se sve vrste mesa i povrća, tehnike pripreme se kreću od molekularne kuhinje do spremanja u svojoj kuhinji, uz najjednostavnije alate. Osnova se ne menja, tu su kuvano meso i povrće iz supe i razni sosevi“, kaže Srđan Jerinkić, pokretač ovog festivala.

Ima svega: kuvanog goveđeg jezika, sosa od višanja, „sladoleda“ od paštrnaka iz supe, krekera od šargarepe, tu su juneća rebra u kombinaciji sa algama, pa „rinflioli“ kao italijanska verzija rinflajša, juneći repovi u kelju, čips od peršuna, pihtija od junećeg srca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Srđan Jerinkić (@srdjan_jerinkic)

„Rinflajš je sinonim za nedeljni ručak i vezujemo ga samo za ručak kod kuće. Međutim, to je lokalni specijalitet koji može da obogati gastro ponudu zemlje a, ako govorimo o modernizovanim receptima za rinflajš, to mogu da budu delikatesi koji konkurentni na svetskoj sceni“, uveren je Jerinkić.

U Mokrinu, na sam dan događaja, 17. maja stručni žiri će od četvoro finalista odabrati pobednika i proglasiti najbolji recept za rekonstruisani rinflajš. Osim takmičenja, biće održana dva stručna panela i biće izloženi proizvodi lokalnih malih proizvođača.

Rinflajš

Challenge Rekonstrukcija

„Challenge Rekonstrukcija“ je prvo i jedino takmičenje kuvara koje u fokusu ima inovaciju tradicionalnih jela. Cilj okupljenih oko ove ideje nije samo da sačuvaju tradicionalna jela već da ih, potpuno inovirana i pripremljena u super modernoj tehnologiji, ponovo ponude i nama i svetu.

Stručni žiri: Tom Gretić, poznati hrvatski chef i domaćin emisije HELLS Kitchen Hrvatska, Pavle Branković Paquito, vodeći food influenser u regionu, Vladimir Kučera, pobednik „Sarma Challenge“ takmičenja, vlasnik restorana molekularne kuhinje „Delirium Silence“ u Beogradu, Zoran Ostojin, dugogodišnji ugostitelj i vlasnik restorana „Trofej“ i etno sela Tiganjica kod Zrenjanina, Jasmina Šupeljak, novinarka i influenserka i Nataša Šešić, preduzetnica i zaljubljenica u gastronomiju.

Rinflajš

Challenge Rekonstrukcija

Učesnici panela: Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta, Marko Đerić, šef kuhinje restorana Langouste u Beogradu i dobitnik prve Michelin zvezdice u Srbiji, Jasmina Vukašinović, vlasnica restorana Jasmin A Maslina u Novom Sadu, Nikola Šorak, predstavnik Srbije na “San Pellegrino Young Chef Competition” i sous chef Salona 1905, Anđela Risimić, mlada kuvarska zvezda i vlasnica restorana Salon 5a u Zemunu, tim Pretop, kulinarska senzacija sa Zemunske pijace, Stevan Pejdanovski, glavni šef restorana La Pista, Gorski Hotel, Kopaonik, Dragan Šljivić, vlasnik i šef kuhinje restorana „Provance“ u Banja Luci i Marko Aćimović, šef kuhinje restorana Jasmin A Maslina.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Challenge Rekonstrukcija

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE