japan, posao

Ako ne popiješ „čašicu“ sa šefom u gadnom si sosu: Evo šta je „nomikai“

U Japanu, ispijanje pića sa klijentima ili kolegama smatra se znakom lojalnosti kompaniji i posmatra se kao „deo posla“. Odbijanje pića od šefa smatra se uvredom i može da „našteti“ nečijoj karijeri.

Ova praksa, poznata kao „nomikai“ (飲み会), obično se održava posle posla i smatra se ključnom za izgradnju odnosa i jačanje timskog duha. Nomikai se doživljava kao način da se razbiju hijerarhijske barijere i olakša otvorena komunikacija van formalnog radnog okruženja; izraz „nomucation“ odnosi se na upoznavanje kolega uz piće, prenosi Rudolf Dethu.

Važan aspekt nomikaija je običaj da se drugima sipa piće umesto sebi, što simbolizuje poštovanje i drugarstvo. Ova praksa učvršćuje socijalne veze i osigurava da se svi osećaju uključeno. Stariji članovi tima često preuzimaju inicijativu u nazdravljanju i vođenju razgovora, dok se od mlađih očekuje da budu pažljivi i puni poštovanja.

Uprkos pozitivnim stranama, kultura nomikaija ponekad može dovesti do preteranog ispijanja alkohola i pritiska da se učestvuje, čak i za one koji to ne žele; u kombinaciji sa napornim radnim danima od 13 sati, nomikai je doprineo fenomenu pijanih „salarymena“.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER

Izvor: BIZlife

Foto: Unsplash/Getty Images

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE