
Ako ne popiješ „čašicu“ sa šefom u gadnom si sosu: Evo šta je „nomikai“
U Japanu, ispijanje pića sa klijentima ili kolegama smatra se znakom lojalnosti kompaniji i posmatra se kao „deo posla“. Odbijanje pića od šefa smatra se uvredom i može da „našteti“ nečijoj karijeri.
Ova praksa, poznata kao „nomikai“ (飲み会), obično se održava posle posla i smatra se ključnom za izgradnju odnosa i jačanje timskog duha. Nomikai se doživljava kao način da se razbiju hijerarhijske barijere i olakša otvorena komunikacija van formalnog radnog okruženja; izraz „nomucation“ odnosi se na upoznavanje kolega uz piće, prenosi Rudolf Dethu.
Važan aspekt nomikaija je običaj da se drugima sipa piće umesto sebi, što simbolizuje poštovanje i drugarstvo. Ova praksa učvršćuje socijalne veze i osigurava da se svi osećaju uključeno. Stariji članovi tima često preuzimaju inicijativu u nazdravljanju i vođenju razgovora, dok se od mlađih očekuje da budu pažljivi i puni poštovanja.
Uprkos pozitivnim stranama, kultura nomikaija ponekad može dovesti do preteranog ispijanja alkohola i pritiska da se učestvuje, čak i za one koji to ne žele; u kombinaciji sa napornim radnim danima od 13 sati, nomikai je doprineo fenomenu pijanih „salarymena“.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER
Izvor: BIZlife
Foto: Unsplash/Getty Images