Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sirija glavna tema samita G20?

    Godišnji samit Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20), koji počinje u Sankt Peterburgu, prvi put u poslednjih nekoliko godina neće u prvom planu imati dužnički problemi evrozone.

    Osim oštrih razlika u vezi sa konfliktom u Siriji, koji će zasigurno biti jedna od glavnih tema dvodnevnog samita, lideri zemalja G20 će se suočiti sa novom ekonomskom pretnjom, piše americki list LA Times.

    Nakon obuzdavanja finansijske krize u SAD i Evropi, situacija se sada 'zagreva' u ekonomijama u razvoju.

    Indija, Turska, Brazil i Južnoafrička Republika su članice G20 čije su valute pretrpele oštar pad nakon povlačenja investitora sa tih tržišta u poslednjih nekoliko meseci.

    Na takav potez investitora uticalo je najavljeno Fedovo ukidanje monetarnih podsticaja, što će obeležiti ne samo kraj jeftinog novca i rekordno niskih kamatnih stopa za Amerikance, već i novo doba za zemlje u razvoju koje su dobro živele od Fedove politike monetarnog labavljenja, pokrenute nakon izbijanja finansijske krize.

    Odliv novca iz tržišta u razvoju odražava i promenu globalne slike, pri čemu su se perspektive rasta privrede SAD i drugih razvijenih ekonomija poboljšale, dok su se perspektive zemalja u usponu, uključujući Kinu, u izvesnoj meri pogoršale.

    Još od 2008. godine kada su se lideri G20 okupili s ciljem rešavanja finansijske krize, ovaj samoproklamovani komitet za globalnu ekonomiju nastoji da postigne konsenzus o ključnim pitanjima u pogledu ekonomske politike, konstatuje list.

    U proteklih pet godina, samiti G20 bili su u senci izbijanja krize u Grčkoj i drugim delovima evrozone, kao i pitanja da li su vladine mere štednje ili potrošnje najbolji lek za rešavanja problema.

    Kao ovogodišnji domaćin samita, Rusija će izaći sa temom ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

    Prema rečima analitičara, na samitu će se dotaći različite teme, među kojima je pitanje trgovinske liberalizacije, održivog razvoja, utaje poreza, globalnog zagrevanja, a zemlje će biti pozvane da nastave sa strukturnim ekonomskim reformama zarad podsticanja rasta.

    Foto: Beta AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE