
Ne-GMO hrana je adut Srbije
Proizvodnja soje bez genetskih modifikacija, velika je šansa za poljoprivredu, tim pre što Srbija već sada, na svetskom tržištu ove "čiste" soje učestvuje sa jedan odsto.
Srbija može da odgovori potrebama tržišta za hranom visokog kvaliteta bez upotrebe genetski modifikovanih organizama, poručili su stručnjaci sa međunarodne konferencije "Značaj obeležavanja ne-GMO proizvoda", u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
Uvreženo mišljenje, da GMO soja donosi i do dva puta veći rod, ipak nije tačno, objasnila je Natalija Kurjak, direktor marketinga Victoria group, kompanije u čijem sastavu posluje i Sojaprotein.
Argentina, poznata po gajenju GMO soje, ima prinos od 2,28 tona po hektaru, a Italija, ima prinos od 3,4 tone po hektaru, navela je Kurjakova. Slična je situacija, kada poredimo Peru, koji dobija 1,55 tona i Srbiju, sa 2,52 tone soje po hektaru…
Konferenciju "Značaj obeležavanja ne-GMO proizvoda" organizovali su Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Nemačka organizacija za tehničku saradnju i Victoria group.