Kod Prokuplja se gradi najveća vinarija na Balkanu
U selu Gojinovac, nadomak Prokuplja, gradi se najveća vinarija na Balkanu, na 7.500 kvadrata, rekao je danas agenciji Beta direktor „Topličkih vinograda“ Dragan Kovačević.
U toj vinariji će se uglavnom proizvoditi vina od autohtone sorte groždja „prokupac“, koja se u tom kraju poslednjih godina skoro i ne uzgaja.
Po rečima Kovačevića, gradjevinski radovi su završeni, a trenutno se radi na opremanju skladišnog prostora, na pet nivoa, kako bi se smestio sav ovogodišnji rod groždja.
„Već na jesen će u novoj vinariji početi prerada oko 80.000 kilograma visokokvalitetnih sorti groždja „sovinjon“, „burgundac“ i „šardone“, i posebno autothone sorte „prokupac“, sada gotovo iskorenjene, a nekad najzastupljenije u prokupačkoj opštini“, kazao je Kovačević.
On je naveo da je prošle godine na oko 35 hektara vinograda ubrano 45.000 kilograma sortnog groždja, a ove godine su zasadi povećani za još 10 hektara.
U planu je, kako je rekao Kovačević, da u narednim godina zasadi vinove loze budu na 100 hektara.
„Našu vinariju do sada su obišli mnogi proizvodjači vina iz evropskih zemalja, a i iz Čilea, i bili su oduševljeni bukeom, bojom i ukusom vina proizvedenog od ‘prokupca’, jedinstvene sorte groždja koja se proizvodi samo kod nas“, kazao je Kovačević.
On je naglasio da će, zahvaljujući nedavno dobijenoj licenci o zaštiti geografskog porekla te sorte groždja, „Toplički vinogradi“ nastojati da vino od „prokupca“ bude nacionalni brend.
„Proizvodićemo ga po tradicionalnoj staroj tehnologiji, čak ćemo ga i čuvati onako kako je čuvan pre mnogo vekova u drvenim hrastovim buradima“, istakao je Kovačević i dodao da je cilj vraćanje tradiciji i podsticaj vinogradarstva, zanemarene a nekad unosne poljoprivredne grane u prokupačkom kraju.
„Toplički vinogradi“ osnovani su 2008. godine, poseduju mini vinariju i poslovni prostor na 3.000 kvadrata.