
Filip Kambi za BizLife: Vino treba piti zbog osećaja zadovoljstva
Jedan od petorice najpoznatijih enologa u svetu Filip Kambi, vinski konsultant vinarije Tikveš, u svojoj drugoj poseti Beogradu za BizLife kaže da vino treba piti iz više razloga, ali na prvom mestu zbog osećaja zadovoljstva.
Čuveni enolog naglašava da umerena konzumacija vina ima pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, ali i da je vino deo naše kulture. Doduše, konzumacija vina postalo je moda kod mlađih generacija u SAD-u, a sve više u Aziji, naročito u Kini, navodi naš sagovornik.
Kada su u pitanju nova vina, Filip Kambi ističe da svakako postoje ona dobra, novi proizvođači se otkrivaju svakog dana. Ipak od izuzetnog značaja su i tradicija i istorija jedne vinarije.
Prilikom izbora vina važnu ulogu najčešće ima i cena, što potvrđuje i naš sagovornik. Mišljenja je da vina moraju biti pristupačna svima, a da sami ljubitelji ne obraćaju toliko pažnje na cenu dokle god je ona u granicama prihvatiljvog.
Kaoi i svaki drugi proizvod i vino se mora prilagođavati okruženju, pre svega vremenu, raznim okolnostima, ali i krajnjem potrošaču, pa karakter osobe kojoj se vino preporučuje uvek treba uzeti u obzir.
Potpunim početnicima u svetu vina preporučuje da se ne stide da daju svoje mišljenje i to jednostavnim rečima: dopada mi se – ne dopada mi se. Savetuje što češću degustaciju i da što više čitate o vinu, a pravi poznavalac najbolje se postaje obilaskom vinskih regija i vinarija.
Za kraj pitamo ga koje vino pije: „Ja sam svestrana osoba, tako da volim vina iz više regiona. Ali ako bih morao neka da izdvojim od ostalih to bi bila : Burgonje, naravno Châteauneuf du Pape i bela vina iz Nemačke i Austrije.“
M.P .- I.M.