
U Mrčajevcima „Kupusijada“, u Ratini „Projada“
Nastavljajući bogatu kulinarsku tradiciju zapadnog Pomoravlja, minulog vikenda u Mrčajevcima kod Čačka, održana je 10. i već nadaleko čuvena „Kupusijada“, a samo tridsetak kilometara dalje, u selu Ratini nadomak Kraljeva, takođe na obali Zapadne Morave, šesta „Projada“ – takmičenje u pripremanju proje i svih drugih đakonija od kukuruznog brašna, koje je propratilo bar stotinak hiljada radoznalaca i gurmana!
I, dok se u Mrčajevcima u desetinama velikih zemljanih lonaca, krčkalo oko 50 tona tek zakiseljenog kupusa složenog po „sistemu“ – red kupusa, red mesa, i to sve na kraju pojedeno, u obližnjoj Ratini pekla se poznata, tvrda, „seljačka“ proja, samo od kukuruznog brašna vode i soli. Uz proju, pekla se i malo „gospodskija“ projara, umešena sa „kiselom“ vodom, maslacem, sirom ili čvarcima, kao i tradicionalni kamačak „na sto načina“ a, uza sve to – i stara narodna jela koja – idu uz proju.
I tamo, i amo, „borba“ je bila žestoka, jer su se osim „amatera“, takmičili i profesionalni kuvari i ugostitelji iz ovog i drugih krajeva Srbije, pa i iz inostranstva – Rumunije, Bugarske i Makedonije.
Praktično trodnevnu „svetkovinu“ kupusa i proje pratile su i kulturno-zabavne priredbe, naročito u Mrčajevcima, gde je domaćin bio popularni pevač Miroslav Ilić, rođeni Mrčajevčanin, a nastupali su i drugi poznati „moravci“ – Lepa Lukić, Novica Negovanović, Raša Pavlović, sve uz orkestar Miše Mijatovića, takođe „moravca“.
U Ratini, stručni žiri, kojeg je predvodio naš poznati poljoprivredni stručnjak prof. dr Miladin Ševarlić, imao je, čini se, lakši posao. Tako je najbolju proju zamesila i ispekla meštanka Radena Marjanović, najbolju projaru – pekari gradske pekare „Pekarstvo“ iz Kraljeva, najbolji kačamak – devedesetdvogodišnji Rumun Jon Urehe iz Sibijua, dok je najbolje staro jelo pripremila ekipa restorana „Mamina kujna“ iz Kraljeva, što se potpuno podudarilo i sa ocenama mnogobrojnih posetilaca i „degustatora“.