
Ishrana u prevenciji raka gušterače
Ishrana koja obiluje antioksidansima može za dve trećine smanjiti rizik obolevanja od raka gušterače, piše stručni časopis Gut.
Britanski naučnici sa Univerziteta „East Anglia“ su utvrdili kako najizraženiji pozitivan učinak imaju selen i vitamini C i E. Njihovi podaci pokazuju kako bi veći unos ovih antioksidansa sprečio 8 odsto slučajeva raka gušterače.
U istraživanju je učestvovalo 23500 ispitanika u dobi od 40 do 74 godine koji su praćeni tokom 10 godina.
Prema dostupnim podacima, rak gušterače u svetu odnosi 250000 života godišnje. Samo 3 odsto obolelih živi i 5 godina nakon dijagnoze.
Uz ishranu, važni faktori rizika za rak gušerače su geni, pušenje i dijabetes tipa 2. Procenjuje se kako je 35 odsto svih slučajeva raka u svetu povezano s karcinogenima iz hrane.