
Naučnici stvaraju biljni odrezak s ukusom mesa
Sudeći prema izgledu i ukusu rekli biste da je reč o mesnom odresku. ali, on je u potpunosti načinjen od biljnih sastojaka. Ova ukusna zamena za meso izum je naučnika sa Fraunhoferovog instituta. Vegetarijanci meso ne jedu iz različitih razloga. Neki jednostavno ne vole ukus mesa. Ali, takvi su obično izuzetci.
„Meso itekako volim, ukus mesa nikad mi se nije gadio, naprotiv, pre sam uvek volela da pojedem goveđi odrezak ili, pak, pileći batak“, izjavila 29-godišnja Nikol.
Odlučila je da postane vegetarijanka pre četiri godine, a meso ne jede iz ekoloških razloga: „Smatram da se proizvodi previše mesa, da se uzgaja prevelik broj životinja koje često žive u lošim uslovima. Verujem da toga ne bi bilo kada bismo svi jeli manje mesa i da bi se tako ti uslovi popravili, a time bismo i učinili nešto protiv globalnog zagrevanja“, smatra Nikol.
Istraživači Fraunhoferovog instituta kod Minhena trenutno stvaraju biljni proizvod koji će imati ukus poput mesa. Jedan od njih je i Florian Vajld koji najavljuje kako će njihov odrezak biti napravljen isključivo od biljnih sastojaka, ali se neće moći razlikovati od „pravog“ odreska.
„Možemo napraviti odrezak čiji je ukus vrlo sličan mesu. Sve što trebamo da učinimo jeste da mu dodamo odgovarajuće aromatske materije odnosno ekstrakte aroma.“, objašnjava Vajld.
Dodaje kako za „veggie-odrezak“ koriste uglavnom grašak, soju i pšenicu jer su oni naročito pogodni za tu svrhu.
„Sirovine koje koristimo bogate su belančevinama, dakle sadrže između 65 i 90 odsto belančevina, a toliko ima i konačni proizvod. Dakle, po količini proteina može se svakako upoređivati s mesom. Između ostalog, sadrži i malu količinu masti, što znači tri do četiri odsto, poput krtog komada mišića, a samim tim i jako malo ugljenohidrata.“
Vegetarijanski odrezak neće samo ukusom biti poput mesnog, nego će mu ličiti i teksturom (izgledom površine), kaže Vajld dodaje:
„Zaista, uspeli smo postići teksturu jako sličnu pilećem mesu. Teksturu možemo menjati na relativno mnogo načina pa tako možemo praviti proizvode koji imitiraju tvrđe odnosno mekanije vrste mesa.“
Vajld smatra da bi takvi odresci mogli doprineti i zaštiti okoline. Jer, prema podacima ekološke organizacije Greenpeace za proizvodnju jednog kilograma mesa potrebno je oko 16.000 litara vode. S druge strane, za isti proizvod na biljnoj osnovi dovoljno je samo 300 litara.