
Previše soli – veći rizik od raka
Uzdržavanje od previše slanih namirnica smanjuje rizik od raka želuca, saopštio je Svetski fond za istraživanje raka (WCRF).
Fond apeluje na ljude da jedu manje soli ali i na proizvođače hrane da jasnije obeležavaju stepen slanoće svakog proizvoda.
Procenjuje se da bi svaki sedmi slučaj raka želuca mogao biti sprečen da su se ljudi pridržavali pravilnije ishrane. Previše soli ne samo da je loše po krvni pritisak i može da izazove infarkt i moždani udar, već i rak.
Preporučena dnevna doza je 6gr – oko jedne ravne kašičice – a iz WCRF-a kažu da, prema njihovim procenama, ljudi dnevno troše oko 8,6 gr.
Kejt Mendoza zadužena za zdravstvene informacije ispred WCRF, kaže da bi oko 14% slučajeva raka želuca moglo da se izbegne ako bi se svi pridržavali doze od 6 gr dnevno.
„Rak želuca je težak za uspešno lečenje jer se u većini slučajeva otkrije prekasno, kad je bolest u poodmaklom stadijumu.
Time akcenat na pravilnoj ishrani treba da bude još veći – na izbegavanju soli i većem konzumiranju voća i povrća“.