
Vitamin E borac protiv raka jetre
Konzumiranje hrane bogate vitaminom E može da smanji rizik od nastanka raka jetre, govore rezultati novog istraživanja.
Naučnici su utvrdili da se konzumiranjem dodataka hrani koji sadrže vitamin E ili konzumiranjem namirnica poput badema, kikirikija, oraha, suvog grožđa i slično, smanjuje rizik od nastajanja raka kod ljudi u srednjim ili poznim godinama. Poznato je i to da vitamin E štiti od srčanih bolesti, ali i to da štiti i poboljšava vid starijih osoba.
Rezultate istraživanja objavio je doktor Vej Žang iz Šangaja. On i njegov tim su istraživanje obavili na 132.837 osoba, uključujući i 267 obolelih od raka jetre. Istraživanje je rađeno u Kini, gde živi 54 posto svetske populacije koja oboleva od ove bolesti.
Posle prikupljanja podataka o prehrambenim navikama svih učesnika u istraživanju, pokazalo se da su oni koji su unosili veće količine vitamina E u organizam bili zdraviji, odnosno imali su manje šanse da dobiju rak jetre.
Rak jetre je treći najčešći uzrok smrti od raka u svetu i peti najčešći rak od kojeg obolevaju muškarci, a kod žena je sedma najčešća bolest. Oko 85 posto obolelih od raka jetre žive u zemljama u razvoju, objavljeno je u časopisu „Journal of the National Cancer Institute.“