Nalazi o kvalitetu mesa dostupni i potrošačima

Na sajtu Uprave za veterinu uskoro će biti dostupni nalazi inspekcije o proizvođačima i prerađivačima mesa, a utvrđeni status će važiti godinu dana, najavila je danas načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

– Proizvođači će se nalaziti u zelenoj, narandžastoj i crvenoj zoni, u zavisnosti od toga kakav je kvalitet njihove robe i ispunjenost standarda, te će i potrošači moći da se informišu o tome – kazala je ona na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Čelebićanin je navela da će inspektori one koji se nalaze u zoni manjeg rizika posećivati ređe, osim kada je reč o sertifikaciji za izvoz, dok će oni koji su visokorizični biti češće kontrolisani.

Ona je podsetila da je ključne novine u oblast službene kontrole prehrambenih proizvoda uveo novi Zakon o bezbednosti hrane koji je u primeni od 2009. godine, a koji je uveo načelo kontrole „od njive do trpeze“ – od uzgoja životinja do finalnog proizvoda u mesarama i trgovinama.

Takođe, on je uveo izmene u smislu odgovornosti koji je predviđao zastareli, tradicionalni pristup kontroli, jer su proizvođači sada najodgovorniji i moraju da garantuju da se ono što se nalazi u proizvođačkoj specifikaciji i deklaraciji, zaista nalazi i u prometu

– Dvadesetog aprila ove godine na snagu je stupio i novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, koji je po prvi put objedinio apsolutno sve što uređuje tu oblast, po ugledu na evropske tekovine – navela je Čelebićanin.

– Neki predstavnici mesne industrije smatraju da je on uveo krucijalne izmene, dok po oceni drugih, tu nema nekih značajnih promena – napomenula je ona.

Čelebićanin je ukazala da je novina tog podzakonskog akta i proizvođačka specifikacija koja mora biti data na uvid inspektoru kad god je to potrebno, što do sad nije bio slučaj.

– Inspektori će kontrolisati i da li sadržaj deklaracije odgovara onom što proizvod zaista jeste – dodala je ona.

Čelebićanin je kazala da u Srbiji trenutno ima 277 veterinarskih inspektora, a potrebe su takve „da ni armija inspektora ne bi bila dovoljna“, zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači.

Ona je na kraju kazala da se kontrole sprovode pre svega u cilju zaštite građana Srbije i obezbeđivanja kvalitetnih proizvoda na domaćem tržištu, ali su važne i za plasman naše robe na strana tržišta.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE