Najbolja hrana kojom se borimo protiv bolova

Ukoliko imate problema s bolovima i povredama, konzumacijom ovih namirnica možete da ih ublažite, a možda vam više neće biti potrebne ni tablete protiv bolova…

1. KURKUMA ZA MIŠIĆE I ZGLOBOVE.

Prema nekim istraživanjima, kurkuma je efikasnija protiv bolova i upala od lekova na bazi steroida. Američki nacionalni isnstitut za zdravlje smatra da kurkuma više deluje kod reumatoidnog artritisa jer sprečava uništavanje zglobova. Kurkuma sadrži protein Nf-kB koji u telu aktivira telesne odbrambene mehanizme koji mu pomažu u borbi s bolovima.

2. CRNO GROŽĐE ZA LEĐA.

Ovo voće puno je rezervatrola, snažne kombinacije antioksidansa koji blokira enzime koji oštećuju tkiva što može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima. Prema Medicinskom centru Univerziteta Raš, rezveratrol pomaže u zaštiti protiv oštećenja hrskavice koje uzrokuje bolove u leđima. Druga studija sa Univerziteta u Mičigenu otkrila je da je ekstrakt višnje deset puta efikasniji od aspirina kada je u pitanju ublažavanje upale u telu. Ostale bobice bogate rezveratrolom su borovnice, brusnice i kupine.

3. ĐUMBIR ZA KOLENA.

Ovaj začin poznat je po svojoj mogućnosti da blokira prostaglandin koji je posrednik bolova. Đumbir se odavno koristi kao prirodna metoda ublažavanja bola, posebno u Indiji. Prema istraživanjima sa Univerziteta u Majamiju, istraživači su otkrili da se dve trećine bolesnika s hroničnim bolom u kolenu se manje žali na bol posle uzimanja dnevne doze ekstrakta đumbira punih šest nedelja. Zdravstveni stručnjaci preporučuju dnevnu dozu od 500 do 1000 miligrama.

4. SOJA ZA ZGLOBOVE.

Istraživači sa Univerziteta u Oklahomi otkrili su da ljudi koji pate od osteoartritisa, a uzimali su 40 grama sojinog proteina dnevno tri meseca, su rekli da imaju za 30 posto manji bol u kolenu od artritisa. Soja sadrži izoflavon i biljni hormon s jakim antiupalnim svojstvima, koji pomaže u smanjivanju neprijatnosti zbog bolova od osteoartritisa i drugih srodnih bolova u zglobovima.

5. LOSOS ZA VRATNI DEO KIČME.

Omega-3 masne kiseline ključne su za održavanje imunog sistema ali i suzbijanje upala i hroničnih bolova u vratu, tako što su podmazivali hrskavicu. Tokom istraživanja na Univerzitetu u Pitsburgu, 60 posto ispitanika imalo je manji bol ako su jeli više ribe ili uzimali riblje ulje kao dodatak ishrani za tri meseca. Efekat je bio tako veliki da su mnogi prestali da uzimaju lekove za bolove. Osim lososa, druge ribe koje sadrže visoke nivoe EPA i DHA omega-3 masne kiseline su iverak, tuna, pastrmka, skuša i sardela.

6. TREŠNJE ZA ARTRITIS.

Trešnje, ali i druge vrste bobičastog voća, sadrže velike količine antioksidansa – antocijanina koji je ključno jedinjenje za borbu s bolovima. Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, učesnicima koji su jeli 45 velikih trešanja dnevno u 28 dana smanjene su upale. Istraživači su otkrili da su antocijanini posebno delotvorni i u lečenju simptoma artritisa, a rezultati su poboljšani ako se konzumirao i sok od trešnje ili višnje.

7. KAFA ZA BOLOVE POSLE VEŽBANJA.

Ako ste se ikada pitali zašto lekovi protiv bolova sadrže kofein, to je zato što kafa ublažava bolove. Takođe deluje i kao prirodni blokator bola i posebno je dobar za posle treninga. Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su pili dve šoljice kafe posle vežbanja smanjili bolove koji se javljaju nakon treninga za gotovo 50 posto. Stručnjaci takođe tvrde da je kofein dobar pre treninga jer je dokazano da može da podigne prag bola, piše Večernji.

8. ŽALFIJA ZA GRLO.

Ova lekovita biljka obično se koristi za lečenje bolesti grla, kao što su angina, bolesti desni, laringitis, kao i drugih problema tipa glavobolje, modrica i lošeg pamćenja. Žalfija sadrži kiseline koji se apsorbuju u telu i deluju kao antiupalni agens koji smiruje upalu mišića. Lišće žalfije dodajte u vrelu vodu i napravite čaj ili ga sipajte kao začin na hranu.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE