Brza hrana izaziva kolitis
Porast broja slučajeva zapaljenske bolesti creva i „procvata loših stomačnih bakterija“ posledica je sve lošijeg načina ishrane, tvrde američki istraživači Istraživanja sprovedena na miševima povezuju određene masnoće, bakterije u crevima i porasta broja slučajeva inflamatornih oboljenja.
Naučnici tvrde da ishrana bogata mastima menja način na koji varimo hranu i podstiče razvoj opasnih mikroba.
Inflamatorna bolest creva poput Kronove i ulceroznog kolitisa najčešće se manifestuje bolovima u stomaku i dijarejom.
Istraživači sa Univerziteta u Čikagu tvrde da je broj ljudima sa takvim simptomima sve veći.
U studiji jedan od tri miša koja su hranjena masnom hranom, dobilo je kolitis, a čak dva od tri imalo je njegove simptome prilikom konzumiranja zasićenih mlečnih masti kojih ima u većini prerađevina.
Pošto takve masnoće telo veoma teško vari, telo reaguje tako što pumpa više žuči u creva. Promene u okruženju dovode do rasta broja bakterija.
Jedna bakterija naročito je zastupljena u takvim slučajevima – Bilophila wadsworthia.
„Nažalost ovo može biti veoma štetna bakterija. Pošto proizvodi sumpor, pne aktiviraju imuni sistem kod genetski podložnih ljudi“, kaže prof. Judžin Čeng sa Univerziteta u Čikagu.
Ipak, on smatra da će ovakva stanja baš zahvaljujući ovom istraživanju moći da se leče i to menjanjem bakterijske flore.