Više ribe u ishrani smanjuje rizik od raka debelog creva
Ljudi koji jedu mnogo sveže ribe mogu da smanje rizik od pojave raka debelog creva, a još i rizik od pojave karcinoma rektuma, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „American Journal of Medicine“.
To je još jedno istraživanje u nizu koje potvrđuje koristi od konzumiranja ribe.
Grupa kineskih naučnika proučila je rezultate 41 istraživanja sprovedenog na području SAD, Norveške, Japana, Finske i drugih zemalja između 1990. i 2011. godine koja su merila potrošnju ribe i pojavu raka.
„Naši zaključci posle ovog istraživanja sugerišu da je konzumiranje ribe u obrnuto proporcionalnom odnosu sa rakom debelog creva i rektuma“, napisao je tim predvođen Jieom Liangom iz bolnice za bolesti probavnog sistema u Sianu.
Istraživanje je pokazalo da je redovno konzumiranje ribe povezano sa prosečno 12 odsto nižim rizikom od pojave ili umiranja od raka debelog creva i rektuma.
Naučnici su takođe utvrdili da su osobe koje su jele najviše ribe imale 21 odsto niži rizik od pojave raka rektuma u odnosu na grupu koja je jela najmanje ribe.
Stručnjaci upozoravaju i da temepratura na kojoj se priprema riba ima uticaj na rizik pojave raka, pa upozoravaju da postoje dokazi da hrana sa roštilja koja se peče na visokoj temperaturi može da poveća rizik od pojave karcinoma.