Februarski minus obrao grožđe

Srbija će, kako procenjuju stručnjaci, ove godine imati malo vina iz ravničarskih vinograda. Prve procene prikupljenje od vinogradara koji ovih dana orezuju vinovu lozu, prema rečima dr Nade Korać sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, pokazuju da su vinogradi koji su podignuti na nadmorskoj visini manjoj od 100 metara pretrpeli od 80 do 100% štete od niskih temperatura.


Situacija je, kako navodi Koraćeva, nešto bolja u vinogradima koji su na višoj nadmorskoj visini, od 100 do 130 metara, pošto je u njima, u zavisnosti od vrste loze, oštećeno od 30 do 40% čokota, dok su vinogradi na nadmorskoj visini većoj od 130 metara prošli gotovo bez oštećenja.

– Najviše su stradali oni delovi čokota koji su bili malo iznad snega, pošto su njih temeprature od minus 24, pa do minus 30, baš veoma oštetile – objašnjava Koraćeva.

– Gajenje vinove loze u ravnici, odnosno na terenu koji je niži od 100 metara, traži posebne metode. Moraju se, naime, ostaviti i „rezerve“, odnosno rezervni kondiri, nisko pri zemlji. Takođe, i rezervni lastari, koji se, da bi se očuvali od niskih temperatura, pokrivaju zemljom. Oni vinogradari koji to nisu uradili ove godine će ostati bez roda.

Stone sorte


Najosetljivije na niske temperature, kako objašnjava dr Nada Korać, jesu stone sorte loze, odnosno grožđe koje se ne prerađuje u vino.

– Vinske sorte su otpornije – kaže Koraćeva.

– One, naime, lakše podnose niske temperature, ali i kod njih, posebno kod onih sorti koje dolaze iz toplih krajeva, štete ima. Rizling je, kako se pokazalo, vrlo otporan.
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE